Святкова шпаргалка до Великодня: писанки та декор від керамістки з Виноградова Ольги Гал 

Святкова шпаргалка до Великодня: писанки та декор від керамістки з Виноградова Ольги Гал 
З початком Великого посту всі віряни починають готуватися до найбільшого християнського свята – Воскресіння Христового. А господині тим часом паралельно ще й думають над тим, як прикрасити свою оселю, оздобити святковий кошик. Ми залюбки допоможемо в цьому, адже знаємо багатьох майстринь, вироби яких – просто фантастичні, ніжні й якнайкраще пасуватимуть до свята. Отже, сьогодні знайомимо читачів з художницею-керамістом Ольгою Гал з Виноградова.   

 

- Олю, звідки берете такі чудові ідеї?

- Це все народне мистецтво. Форми традиційного керамічного посуду інтерпретую на свій лад. Наші прабатьки вміли спостерігати за навколишнім середовищем. Своє бачення залишили нам в системі узорів, зокрема, й вишивки. От і передаю в глині стилізовані елементи орнаментів.

- Дуже у вас гарно виходить! Скажіть, а звідки глина для виробів? Чи важко дістати матеріали?

- Наш район багатий на природні родовища глин, тобто, в цьому сенсі складності нема. Залишається віднайти потрібну сировину і транспортувати до оселі.

- Що найскладніше при роботі з глиною?

- У технологічному процесі обробітку глини найголовніше витримати пропорції складових. Кожна глина має різну пористість і пластичність, тож іноді поєднати їх важко, а то й неможливо. Доводиться багато працювати, експериментувати, часом елементи «відстрілюють» один від одного… Але все це – цікавий і важливий процес, і я залюбки ним займаюся.

-  Хто найчастіше замовляє вироби?

- Відверто кажучи, замовлення не дуже полюбляю виконувати, бо є обмеження в часі. Але інколи замовляють тарілки з надписами до ювілеїв, тож роблю їх. А загалом, зазвичай, роблю те, що до душі, і продаю, покупці на це завжди знаходяться!

- Що найчастіше просять? Напевно, постійно доводиться продукувати нові й нові вироби, ідеї…

- Передусім виріб має подобатись мені, тоді краще думається над втіленням, часто, до речі, й глина «підказує»… А буває й покупці сприяють виникненню ідеї, самі того не підозрюючи. Вони розглядають вироби і діляться своїм баченням: «А я би зробив(ла) отак…»

- Напевно, всі ваші друзі вже мають такі чудові кеамічні дзвіночки, тарелі, писанки…

- Звичайно, що мають! Мені ж легше свій виріб презентувати, ніж відшукати те, що сподобається.

- Як можна придбати?

- Можна написати в Facebook у повідомленні на моїй сторіночці – Ольга Гал, або ж написати листа на адресу - [email protected]. Якщо потрібно, надішлю в інший район чи регіон.

- Спасибі Олю, за розмову!  Удачі Вам та гарних прийдешніх свят!

Галина Солодка, спеціально для uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

18 березня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів