Смачне і цікаве Закарпаття: ТОП-10 місць, куди варто навідатися навесні

Смачне і цікаве Закарпаття: ТОП-10 місць, куди варто навідатися навесні
Україна багатогранна й неймовірна, її можна вивчати все життя й так і не розкрити всю її красу достоту. Познайомтеся з Закарпаттям – тут є неймовірні села, які ви просто не зможете забути! Uzhgorod.net.ua склав для вас рейтинг найцікавіших на нашу думку сіл краю, які неодмінно треба відвідати навесні.

 

ІЗА, ХУСТСЬКИЙ РАЙОН

Столиця лозоплетіння та єдине в Україні місце, де розводять манчжурських оленів. Так-так, це про закарпатську Ізу.

Традиції лозоплетіння тут зберігаються з кінця XIX століття – таких неймовірних виробів ви не знайдете ніде! Їх тут таке розмаїття що Ізу по праву називають столицею лозоплетіння. Особливо актуально це напередодні Пасхи. Шукати плетені вироби довго не доведеться – виходьте на центральну вулицю села й тримайте себе в руках, адже тут ви знайдете все: від елементів декору до меблів.

Коли вже прикупили цікаві плетені вироби – час вирушати на єдину в Україні ферму з розведення плямистих манчжурських оленів. Тут їх понад 150! Чим вона така унікальна? По-перше, вам неодмінно сподобаються ці чудові тварини, а по-друге з їхніх рогів отримують лікарську речовину пантокрин. Туристам дозволяють погодувати тварин, тому можна прихопити з собою їхні улюблені ласощі – кукурудзяні палички та сухарі. Або ж пригостіть їх зерном чи сіном.

А ще в Ізі розташований Свято-Миколаївський монастир, де зберігаються мощі преподобного Олексія Карпатського.

ВЕРХНІЙ КОРОПЕЦЬ, МУКАЧІВСЬКИЙ РАЙОН

Справжній шафрановий рай знайдете у дендропарку "Березинка", що розкинувся неподалік села Верхній Коропець Мукачівського району. Якраз у ці дні тут квітне шафран Гейфеля, а місцина, особливо у вихідні, стала надзвичайно популярною серед закарпатців та гостей краю. Червонокнижна рослина, мов фіолетовий килим, вкрила величезну територію й милує око відвідувачів. Із року в рік рослин стає усе більше.

До слова, шафрани бувають не лише фіолетовими, тут є й менш яскраві лілові та навіть білі квіти. Загалом на території дендропарку росте більше 80 видів цієї рослини. Тут ви відпочинете душею й неодмінно привезете не тільки гарні враження, але й фото.

Вхід на територію дендропарку безкоштовний, а от за зірваний шафран – штраф. До речі, саме з цієї квітки виготовляють найдорожчі в світі прянощі, а також ліки та косметичні засоби.

НИЖНЄ СЕЛИЩЕ, ХУСТСЬКИЙ РАЙОН

Нижнє Селище славиться своїми сирами. Ця гастрономічна атракція принесла селу неабияку славу.  Тут кілька сироварень, тож встигнете поласувати різними сортами цього продукту й порівняти, де кращий. Звісно, екскурсією не обмежиться: щедрі закарпатці не відпустять без дегустації!  Якщо вирішите заночувати у селі, то можете придбати вина та фруктів і гарний настрій вам забепечений. 

Думаєте, це все? Ні! Є тут ще дещо цікаве та смачне!

У Нижньому Селищі знаються не лише на сирах, а ще й на делікатесі, що потребує вологи – на равликах! Равликова ферма працює на експорт, але тут радо приймають туристів. Вам проведуть екскурсію і запропонують дегустацію за цілком притомну суму. А от ще один неординарний гастрономічний смаколик – равликова ікра – ласощі для справжніх гурманів, які готові платити за задоволення. Задоволення не з дешевих, але на нестачу туристів тут не скаржаться. Ще одна цікавинка у вас під боком. Про відвідини ферми краще домовлятися заздалегідь.

СЕРЕДНЄ, УЖГОРОДСЬКИЙ РАЙОН

Середнянські винні підвали вважаються найстарішими на Закарпатті. Закладені вони ще у 1557 році, а володіли ними тодішні місцеві магнати Франциск Стефан і Домінік Добо з Руської. До речі, будували їх полонені турки і виносховище тут було не одразу – спочатку приміщення носили оборонний та захисний характер.

Саме середнянські вина подавали на розкішних столах багатіїв, серед яких навіть російський цар Петро I.

Тут ви зможете замовити екскурсію, оглянути величезні дубові бочки, у яких витримують вино й продегустувати хмільний напій. Придабати продукцію, звісно ж, можна на місці.

Із цікавого у Середньому ще є середньовічний замок (точніше, його руїни). Вважається, що його звели тамплієри (так-так, ті самі, про яких є багато фільмів та книг!). Екскурсію вам тут навряд хтось проведе, однак торкнутися історії й уявити, якою споруда була кілька століть тому цілком можна. Та й фото вийдуть гарні.

С. ОЛЕШНИК, ВИНОГРАДІВСЬКИЙ РАЙОН

Багатогранність Олешника вас точно здивує! У невеликому селі так багато цікавого, що чудовий вікенд вам забезпечений. Але про все по порядку.

Делікатесні сири із жирного й такого рідкісного буйволячого молока можна спробувати лише на Закарпатті. Саме тут, в Олешнику, розташувалася єдина в Україні буйволина ферма "Карпатський буйвол". Тут можна поласувати такими делікатесами, яких вам не запропонують ніде, а спілкування з розумними й могутніми тваринами стане справжнім психологічним розвантаженням. Зауважте, що про візит краще домовлятися заздалегідь.

Маршрут відомої Боржавської вузькоколійки або, як її ще називають "Анці Кушницької", пролягає саме через Олешник. Тож не оминіть увагою ще й цю атракцію. До того ж, тут можна замовити екскурсію. Поїзд їде дуже повільно, тож будьте певні: встигнете розгледіти неймовірні закарпатські пейзажі.

Крім того в Олешнику знаходиться один із найстаріших в Україні парових млинів (це не туристична атракція, однак теж місцева цікавинка) та навіть діє музей із сотнями експонатів, серед яких кераміка, ткацтво, нумізматика, пам'ятки Великої Вітчизняної та Афганської воєн, а також пам'ятки, що стосуються релігійного життя села. А ще Олешник славиться смачним хлібом, тож на вечерю можете покуштувати не лише сиру й вина на свіжому повітрі, а ще й смачного Олешниківського.

ХУСТ

Приводів відвідати колишню столицю Карпатської України місто Хуст насправді чимало: саме місто, хоч і невелике, але охайне та комфортне, з мальовничими ландшафтами та затишними закладами. Про давню історію поселення свідчить Хустський замок, що височіє над містом. Насправді один лише краєвид із замкової гори вартий того, щоб сюди приїхати! До речі, щомісяця в останню неділю тут відбуваються відкриті екскурсії, тож можна ще й безкоштовно дізнатися цікаве з історії міста.

Тут багато пам'яток сакральної архітектури, чеський квартал... Та є ще одна цікавинка, про яку просто не можна змовчати! Це перша на Закарпатті страусина ферма, що знаходиться на окраїні міста. Заради цієї атракції сюди їде чимало туристів і не дарма! Будьмо відвертими: ви коли-небудь бачили живих страусів?) Тож приїжджайте на екскурсію.

ТУР'Ї РЕМЕТИ, ПЕРЕЧИНСЬКИЙ РАЙОН

Ну де ще скуштувати жаб'ячих лапок та черепахового супу, як не у Тур'їх Реметах? У цьому селі ви зможете відчути себе французьким гурманом, адже тут справжній делікатес – звична справа. Місцевих жителів уже давно називають жаболовами чи жаблярами. Усе тому, що тут свого часу були розквартировані полонені французькі військові, які й внесли в традиційну закарпатську кухню французького колориту. 

До речі, не французами єдиними: у 19 столітті тут був відкритий ливарний цех, на роботу в якому приїжджали спеціалісти з Австрії, Німеччини, Угорщини. Тож сплетіння культур і кухонь вас приємно здивує. До речі, саме у цьому цеху відлили й статуї Геракла і Гермеса, що нині стоять в Ужгородському замку.

А ще у цьому селі ви знайдете першу і, як свідчать дослідники, єдиний меморіальний знак листоноші – Федору Фекеті, який щоденно у будь-яку погоду доставляв кореспонденцію у гірські села. До речі, у 2009 році пам'ятник листоноші встановили і в райцентрі – Перечині.

ЧИНАДІЄВО, МУКАЧІВСЬКИЙ РАЙОН

Кохання, квіти, музика – і все це на тлі справжнього середньовічного замку. Та ще й якого! Замок кохання, він же Сент Міклош, він же Чинадіївський замок – це місце, наповнене особливою атмосферою, тут витає дух середньовіччя, а з-за рогу, здається, от-от вийде його колишня володарка Ілона Зріні. 

Фестиваль квітів тут влаштовують уже вчетверте. Цього року свято анонсували на 4-5 травня.

Подорожуйте Закарпаттям. Тут справді є на що подивитися!

Ксенія Шокіна спеціально для Uzhgorod.net.ua

Фото – з відкритих джерел

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів