Що чекати закарпатцям від курсу валют після виборів? Прогнози експертів

Що чекати закарпатцям від курсу валют після виборів? Прогнози експертів
Коливання у курсі валют позначаються на житті кожного українця, а закарпатці на це зважають і поготів, адже у нас велика кількість заробітчан. А чого ж чекати від курсу валют після виборів і чи вплине їхній результат на знецінення гривні? Журналісти Uzhgorod.net.ua збирали думки експертів.

 

Ще до виборів неодноразово звучало чимало думок про те, що курс валют після виборів зросте, гривня знеціниться. Деякі експерти навіть прогнозують відтік іноземних інвестицій, якщо Україна обере "не того". 

На початку року глава НБУ Яків Смолій запевняв, що у Нацбанку достатньо запасів золотовалютних резервів і різких коливань курсу допущено не буде. Власне, у бюджеті на 2019 рік закладено курс долара 29.4. Станом на 1 квітня НБУ продає долар по 27.20.

ЗА 2-3 МІСЯЦІ ІНОЗЕМНА ВАЛЮТА ПОДОРОЖЧАЄ 

На думку закарпатських експертів, долар та євро вже невдовзі подорожчають, інфляція стане відчутною у травні - на початку червня. Чому?

"У березні в Україні спостерігалися великі грошові виплати: в частині пенсій, монетизації субсидій тощо. Велика кількість гривні потрапила до людей на руки. Уся ця гривня тепер протягом певного часу має «зайти» на ринок, тобто, піде у продукти, товари, на різні витрати, відповідно, потягне за собою підвищення цін, в тому числі й зростання валюти", –коментує виданню Uzhgorod.net.ua ужгородський економіст Сергій Середа. 

Однак це не єдина причина. Для коливання курсу є й інші передумови. "Розкрию вам ще такий нюанс. Україна щороку друкує зайвої гривні більше, ніж є потреба, на 10-12 відсотків, а курс валюти при цьому все одного залишається стабільний. Зайва гривня має бути компенсована виробленим в Україні товаром, але цього не стається, і ми це бачимо всі, бо щорічний приріст ВВП в межах 3 %, отже, маємо суттєвий розрив. Кількість грошової маси зростає, і рано чи пізно має статися прорив", – коментує Середа. Відповідно, з його слів, "спускати пар" поволі, але почнуть одразу після президентських виборів. 

ЧИ ВПЛИНУТЬ РЕЗУЛЬТАТИ ВИБОРІВ НА КУРС ВАЛЮТ?

Курс зросте однозначно. При найбільш позитивному сценарії, долар коливатиметься в межах 28-30 гривень. Однак усе не так однозначно.

За прогнозом Сергія Середи, якщо президентом України стане Володимир Зеленський, то гривня відносно долара дуже сильно впаде – до 36-40, навіть і до 50 гривень! Чому? "Бо новій владі потрібна «подушка» для своєї роботи, тобто, кошти, щоб збалансувати бюджет. Щоб показати якусь роботу, потрібні гроші. А де їх взяти, якщо бюджет розписаний? А все, що відбудеться вони спишуть на попередню владу", – вважає економіст.

Якщо ж президентом оберуть Порошенка, то, ймовірніше за все, курс гривні коливатиметься в межах 30-32 гривень, проте ого все ж таки "притримуватимуть". Зростання відбудеться в будь-якому разі, в основному, через те, що на ринок зараз виходить велика маса гривні.

Тезу про те, що курс валют залежатиме від виборів, поділяє й відомий український Економіст Андрій Новак. Так у коментарі 24 каналу він повідомив, що напередодні президентських виборів влада забезпечуватиме стабільність курсу гривні, не допускатиме її девальвації. Власне, це ми й спостерігали.

"Від персони новообраного президента залежатиме – який він чи вона курс обере. І курс гривні – теж важливий елемент економічного курсу країни. Новак вважає, що нове ім'я президента означатиме ріст негативних очікувань. Тому гривня відносно долара послабшає", – пише 24 канал.

Зрештою, українцям варто розуміти, що долар по 8 у найближчій перспективі нам точно не світить, а ось його зростання залежить від результатів президентських та парламентських виборів.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

01 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів