Депутати занепокоєні: чи буде втрачений унікальний архів Закарпатського геолого-гідрогеологічного центру?

Депутати занепокоєні: чи буде втрачений унікальний архів Закарпатського геолого-гідрогеологічного центру?
Депутати Закарпатської обласної ради вчора, під час чергової сесії, ухвалили звернення до Національної акціонерної компанії «Надра України», в якому висловлюють занепокоєння з приводу наміру уповноважених органів ліквідувати Закарпатський геолого-гідрогеологічний центр ДП «Західукргеологія» НАК «Надра України» (далі-Центр).

 

Як йдеться у зверненні обласних обранців, за період існування Закарпатського геолого-гідрогеологічною центру було проведено величезну науково-дослідницьку роботу та набуто великий досвід розвідки родовищ рудної і нерудної мінеральної сировини для різних галузей промисловості. Працівниками Центру сформований безцінний архів документів, що містить дані розвідки прісних підземних вод для водопостачання населених пунктів, питних, мінеральних і термальних вод, а також аналіз багаторічного моніторингу зсувних процесів у Закарпатській області.

«Використання цієї інформації та оперативне відслідковування природних процесів, що відбуваються в регіоні, дозволяє робити короткотермінові та довгострокові прогнози щодо використання природних ресурсів і геологічних процесів та дає можливість вживати заходів для уникнення можливих кліматичних і техногенних катастроф», - зазначено в документі.

У той же час рішення про ліквідацію Центру передбачає передачу усього залишкового майна, у тому числі вищезазначеного архіву, до Державного підприємства «Західукргеологія», яке знаходиться у місті Львові. Якщо відбудеться передача архіву, наукові організації та структури із запобігання природним та техногенним катастрофам втратять доступ до архівних матеріалів, що ускладнить процес прогнозування та розробки планів практичних дій із запобігання катастрофам, а також ефективного використання надр Закарпаття.

«У зв’язку із зазначеним, враховуючи норми п.2.7 Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів (затверджений наказом Міністерства юстиції України 12.04.2012 № 578/5), ми, депутати Закарпатської обласної ради, просимо вжити заходів щодо передачі ліквідаційною комісією (ліквідатором) архіву документів, які були у користуванні Закарпатського геолого-гідрогеологічного центру ДП «Західукргеологія» НАК «Надра України», до Державного архіву Закарпатської області», - наполягають депутати.

uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

  

 

05 квітня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів