Ужгородські журналісти куштували „Селиський сир”
У Нижньому селищі відбувся щорічний фестиваль „Селиська співанка”
Цей фестиваль чотири роки тому започаткував гурт ініціаторів на чолі з власником приватної сироварні Петром Пригарою. Саме тому свято відбува?ться 12 липня (на Петра та Павла). Колишній вчитель математики, а нині?професійний сировар, який пройшов стажування у Швейцарії, Петро Пригара розповів журналістам про перші кроки у започаткуванні власної справи. Так, у березні минулого року на Хустщині (с.Нижн? Селище) почала працювати сироварня. До цього майже шість років власники ідеї намагалися перебороти численні бюрократичні перепони на шляху до її втілення. Селиська сироварня унікальна не лише завдяки швейцарським технологіям, а й через те, що водночас відігра? роль соціального проекту, адже да? заробіток селянам, які здають на сироварню молоко. До того ж саме завдяки будівництву сироварні Нижн? Селище отримало новий водогін.
?Наш сир ма? унікальний смак та високу якість, його високо оцінили навіть іноземні гості-гурмани, ? стверджу? пан Пригара.-- Молоко для сиру закупову?мо у місцевих селян (разом з мешканцями сусідніх сіл нарахову?ться більше 220 постачальників)?. Щодня молоко обов?язково проходить тест-контроль, адже воно повинно задовільняти не менше 10 вимог ? сироварня особливий акцент робить на якості продукції.
Петро Пригара продемонстрував журналістам приміщення, де виробляються сири за швейцарськими технологіями на основі розроблених ним рецептів. Він також поінформував про проблеми у такій специфічній галузі як виробництво молочної продукції.
Для 1 кг сиру потрібно близько 10 літрів молока, у підвалі сироварні після купелі у соленому розчині сир повинен ?дозрівати? не менше 3 місяців. За добу сироварня може виготовити до 200 кг сиру. Журналістам запропонували продегустувати продукцію селиського бізнесмена, до столу подали навіть ексклюзив ? сир річної витримки.
Голова сільської ради Василь Микулець розповів журналістам про Нижн? Селище, називаючи його звичайним закарпатським селом. Сільська влада, запевнив він, віта? приватні бізнесові проекти і сприятиме їх розширенню.
Представники ?вропейського кооперативу ?Лонго Май?, учасники якого допомагали у становленні підпри?мства, переконані , що для селян співпраця з сироварами приносить неабияку вигоду. Виручені за молоко гроші (біля 200-250 гривень на місяць) ? значною підмогою для сім?ї, особливо в умовах сільського безробіття. А спільні культурні заходи згуртовують мешканців Нижнього Селища та сусідніх сіл.
Стефан Естерман, перший секретар посольства Швейцарії в Україні, детальніше торкнувся питання співпраці підпри?мців Швейцарії та Закарпаття. Зокрема, він зазначив, що Швейцарія рада допомагати гірському українському краю і готова підтримати місцеві проекти. До розмови долучилися також представники посольства Канади в Україні, за сприяння якого у Нижньому Селищі збудували новий водогін. Чисту воду отримуватиме перш за все дитсадок, школа і сироварня.
Після екскурсії на сироварню учасники виїзного засідання взяли участьу продовженні свята села. Концертна програма передбачала участь не лише місцевих колективів, але й виступ гурту із Словаччини ?Друшляк?, інтернаціонального ансамблю ?Гудаки?, а також народного артиста України ?вана Поповича. Кожен міг також придбати лотерейний квиток і отримати суперприз?справжню селиську корову.
До цієї новини немає коментарів