Сільські громади Оноківців на Ужгородщині та словацьких Петровців ініціюють відкриття на держкордоні туристичного переходу

Сільські громади Оноківців на Ужгородщині та словацьких Петровців ініціюють відкриття на держкордоні туристичного переходу
Між українським селом Оноківці та словацьким Петровці по прямій через ліс – 7 кілометрів. Однак ця близькість віртуальна – села розділяє державний кордон. Виходячи з очевидної і не лише територіальної, але й духовної, культурної, ментальної, історичної близькості та необхідності розвивати транскордонне добросусідство в Оноківській сільраді всерйоз задумалися над ініціюванням відкриття пункту пропуску між цими селами.

 

Сільський голова Павло Машіка ще у 2017 році звернувся з відповідним листом до голови Закарпатської ОДА з проханням клопотати перед Кабінетом Міністрів України щодо відкриття постійно діючого міжнародного пункту для  пішохідного і велосипедного сполучення. Відповідь з обласного «білого дому» вселяла мало сподівань. І тоді підтримати ініціативу оноківчан взялися словацькі сусіди. Вони підготувати і направили необхідні документи для вирішення питання урядовцями Братислави. Для координації спільних зусиль минулого четверга в Оноківці завітали гості – президент Словацько-Української торгової палати Павел Долгій, її виконавчий секретар Владимір Паловчік та сільський голова Петровців  Павел Томчо.

У супроводі  представників Оноківської сільської ради вони оглянули територію, яка веде до «вікна у Європу». По тому у приміщенні сільради відбулася конструктивна ділова бесіда, у якій взяли участь з словацького боку П.Долгій, В. Паловчік, П. Томчо, підприємець В. Боринський, а з українського – сільський голова Оноківців Павло Машіка, депутат сільради Василь Ільницький та заступник голови виконкому Олександр Сіденко.  Результатом відкритого діалогу стало підписання «Меморандуму про співпрацю» громад Оноківців та Петровців зі Словацько-Українською торговою палатою та угоди про вступ сільських громад до асоційованого членства палати.

На даний час між Словаччиною і Україною діють 5 прикордонних переходів: два автомобільні  КПП «Малий Березний – Убля» та «Ужгород – Вишнє Немецке», пішохідний перехід «Малі Селменці – Вельке Селменце», два залізничні переходи  «Чоп – Чієрна над Тисов» і вантажний «Ужгород – Матьовце».  У планах – відкриття ще трьох нових: вантажного «Чієрна над Тісов – Соломоново» , туристичних переходів  «Петровце – Оноківці» та «Улич - Забродь», які мають стати базисом для розвитку сучасної прикордонної інфраструктури. «Наша торгова палата підготувала масштабний проект  розвитку словацько-українського прикордоння. Він знайшов підтримку в урядових колах Словаччини і направлений до Брюсселю для отримання фінансового забезпечення, – поінформував під час зустрічі Павел Долгій.  – Одним з сегментів цього проекту є й прикордонний перехід Петровці – Оноківці. Цей перехід задумано не для бізнесу, не для нелегальної торгівлі, а для розвитку добросусідських і родинних стосунків жителів двох сусідніх і дружніх країн».  

Вирішальне слово про долю нового прикордонного переходу – за столицями наших держав. Але ініціатива про його якнайшвидше створення повинна виходити від жителів сусідніх громад, кордон між якими у ХХІ столітті не має бути оповитий колючим дротом і зачиненим наглухо, як у часи тоталітаризму, - наголошували учасники зустрічі.  

Оксана Дудаш, Ужгород

 

08 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів