Як у давнину: в Ужгородському скансені росте часник, зеленіє картопля, розростається виноград

Як у давнину: в Ужгородському скансені росте часник, зеленіє картопля, розростається виноград
Працівники музею роблять усе можливе, щоб максимально перенести туристів у атмосферу старого села на Закарпатті.

 

Закарпатський музей народної архітектури та побуту — музей просто неба в місті Ужгород (Україна), складається з архітектурних пам'яток старовинного закарпатського села і зразків найдавніших і найбільш розповсюджених видів народного прикладного мистецтва. 

Почав створюватися в 1965 році, відкритий для відвідувачів у червні 1970 року займає площу 5,5 га, розташований поблизу території Ужгородського замку. У музеї представлені зразки житла і садиб закарпатців низинних районів (долинян, румунів і угорців), а також — горян (бойківі гуцулів). У музеї просто неба розміщені 7 садиб, 6 житлових будівель, церква, дзвіниця, школа, кузня, млин, корчма. У музеї зберігається понад 14 тисяч експонатів.

Експозицію "старого села" складають типові для рівнинних і гірських районів житлові споруди (садиби, хати), культові споруди (церква, придорожна каплиця), а також будівлі громад. й виробничого призначення: школа, корчма, кузня, водяний млин, пасіка, сукновальня та ін.

Пам'ятки народної архітектури експонуються в комплексі з предметами загального вжитку, що дають уявлення про розвиток народного мистецтва й домашніх ремесел – ткацтва, гончарства, вишивки, лозоплетіння, ковальства, обробляння дерева і художніх виробів з нього тощо, а також про формування місцевих традицій та обрядів.

Водночас працівники музею створюють і навколо садиб відповідну атмосферу: висаджують картоплю, цибулю, часник, квасолю та інші овочі.

Також підтримують у належному вигляді овочеві дерева та виноградники - все це теж яскраво ілюструє життя і побут закарпатського села.

Поруч із багатьма садибами справжні квітники: 

 uzhgorod.net.ua/

 

20 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів