Закарпатці жартують із "дематюкації": у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону матюків

Закарпатці жартують із "дематюкації": у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону матюків
Бій – матюкам! Законопроєкт "Про протидію лихослів'ю" (про дематюкацію мови) вчора на сайті Верховної Ради України зареєструвала народна депутатка Ольга Богомолець. Реакція людей не затрималася – соцмережі вибухнули жартами про "дематюкацію". Uzhgorod.net.ua зібрав для вас найцікавіше з того, що думають про це закарпатці.

 

КОГО СТОСУЄТЬСЯ ЗАКОНОПРОЄКТ?

Як відомо з тексту проєкту, стосуватиметься закон у разі його прийняття ЗМІ, публічних виступів чи висловлювань публічних осіб, аудіовізуальних творів (крім фільмів). 

ЗА ЯКІ СЛОВА КАРАТИМУТЬ?

Крім того, перелік слів та виразів лихослів'я, вочевидь, має розробити Кабмін. А ще поняття "лихослів'я", як ідеться у проєкті, "розповсюджується на випадки заміни однієї будь-якої літери у словах та виразах ненормативної лайки згідно переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України".

ЯК КАРАТИМУТЬ?

Депутатка пропонує і санкції у разі порушення. Це "накладення штрафу від сімдесяти п’яти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб".

А "кошти, отримані від сплати штрафів за трансляцію аудіовізуальних творів (крім фільмів), передач, зокрема інформаційних та інформаційно-аналітичних телерадіопередач, програм та/або їх відео сюжетів та інших будь-яких матеріалів, які містять нецензурну лайку (лихослів’я), направляються на підтримку та розвиток Українського культурного фонду, що виконує спеціальні функції щодо сприяння національно-культурному розвитку України".

А у пояснювальній записці до законопроєкту серед іншого зазначено: 

"Українцям історично була чужа примітивна брудна лайка. Вона прийшла у нашу мову як запозичення з російської культури. Лайка, яку впродовж століть насаджували російські колонізатори, сьогодні «насаджують» в публічному просторі та медіа. Українці історично і традиційно не вживали лайливих слів на кшталт тих, що побутують нині. «Хай би тебе дощ намочив!». «А щоб тебе лиха година спіткала!» — ось питомо українська «лайка», яка свідчила про зв’язок давніх українців із пантеїстичним світом природи. Українці не полюбляли і не вживали грубощів «нижче пояса» й не дозволяли собі вульгарності".

А ось як на цю тему жартують закарпатці:

На цю тему пожартувала навіть в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун:

А ось такі жарти, які швидко розлетілися мережею, оприлюднила Ірина Смолич:

  • Добрий день, це дематюкаційний патруль! Чи вживали ви сьогодні обсцентну лексику?
  • Та я взагалі нічого обосцяного не вживаю!
  • Не обосцяну, а обсцентну.
  • А шо не пох#й?

(лунають постріли)

------------------------------------------------------------

  • Добрий день, це дематюкаційний патруль! Книжки Подерев'янського вдома зберігаєте?
  • Ні!
  • І "Гамлета" не читали?
  • Тільки Шекспірівського.
  • А яким словом ви б характеризували поточну політичну ситуацію?
  • Та п#здець якісь!

(лунають постріли)

-------------------------------------------------------------

  • Добрий день, це дематюкаційний патруль! Якої статі ваша собачка?
  • Не кобель.
  • Дякуємо вам за економію набоїв, гарного дня!

     

Ну а ще чимало жартів стосується відомої пісні харківських "Ультрас" про президента сусідньої держави, книжок Подерев'янського й самої Ольги Богомолець.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

03 липня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів