Археолог Олег Осаульчук про відкопаний підвал в Ужгороді: «Наразі досягнуто спільної позиції: всі сторони зацікавлені в тім, щоб максимально зберегти ті результати»

Археолог Олег Осаульчук про відкопаний підвал в Ужгороді: «Наразі досягнуто спільної позиції: всі сторони зацікавлені в тім, щоб максимально зберегти ті результати»
Сьогодні відбувається брифінг щодо відкопаного підвалу.

 

Олег Осаульчук – директор рятівної археологічної служби Інституту археології Національної академії наук України: «Було виявлено рештки підвального приміщення пивниці будинку, який стояв на тій території 18 століття. Він є зафіксований на старих планах Ужгорода».

Ось основні позиції, висловлені археологом.

Розкопаний підвал має певний інтерес для історії міста. Ми запропонували виконати низку заходів, які би дозволили зафіксувати виявлене для історії міста, і з розумінням , що будівництво почалося і його слід продовжити, бо в інакшому разі буде яма, яка може призвести до обвалу сусідніх будівель. Чи є поруч ще щось – невідомо. На кадастрових планах середини 19 століття неподалік був розташований будинок, але чи була під ним пивниця – невідомо. Потім буде розроблений план заходів для забезпечення археологічного контролю під час будівництва. Все буде фіксуватися, контролюватися. За результатами будуть надаватися рекомендації місцевій владі та забудовникам тощо. Кожне будівництво в історичному середовищі має багато викликів – це треба розуміти. Так, місто має розвиватися, але має враховуватися факт наявності культурної спадщини в місті. Є кілька варіантів розвитку подій: в результаті консультацій та вивчення буде зрозуміло, чи ті виявлені рештки претендують на роль щойно відкритої культурної спадщини і чи потрібно їх зберігати, чи ні. Проте, за словами спеціаліста, не завжди так легко законсервувати і зберегти те, що виявлено, як хотілося б.

«Тут технологи повинні сказати своє слово – настільки ті рештки будуть придатні для реставрування, щоб вони в один момент не обвалилися. Археологи мають висловити свою точку зору. І треба врахувати, чи реально буде зберегти цю знахідку, бо іноді збереження може бути дорожчим за проект. Усе буде залежати від співпраці краєзнавців, архітекторів, міської влади, власника. Але наразі досягнуто спільної позиції: всі сторони зацікавлені в тім, щоб максимально зберегти ті результати», - розповів архітектор.

Рятувальна служба тільки починає працювати, наразі треба вирішити обсяг та вид робіт. О. Боршовський додав, що в середу мають приїхати археологи, які виконуватимуть заплановані роботи. Там працюватимуть проектанти та інженери, щоб розробити проект забезпечення збереження даного середовища, щоб не виникло надзвичайних ситуацій. Термінів проведення досліджень немає, архітектори кажуть, що намагатимуться дати результат якомога швидше, щоб розуміти, що потрібно робити далі.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

05 липня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. XRumerTest 2019-07-23 / 01:48:06

    Hello. And Bye.