Закарпатський письменник Петро Мідянка піднявся на вершину Східних Карпат і поділився враженнями (ФОТО)

Закарпатський письменник Петро Мідянка піднявся на вершину Східних Карпат і поділився враженнями (ФОТО)
Піднятися на Петросул Родней, найвищу вершину Роднянських гір у Румунії та й взагалі Східних Карпат, було моєю давньою мрією, хоч у моїх роках перестають уже мріяти…

 

Про це закарпатський поет написав у виданні Varosh/

Румунія, як повноправний член ЄС, є нашим сусідом після Тріанонського мирного договору, коли найбільший за площею комітат Австро-Угорщини Мараморош розділили між Чехословацькою республікою й Румунією.

Photo 2019 06 30 14 23 44

На кордоні за всіх часів і народів розцвітав «контрабас». Не на заваді йому й нинішній безвіз. Країна, якої видно церковні шпилі, електричне світло, ввімкнені фари авто, що прямують впорядкованим шосе, від нас неозброєним оком.

Фантастична держава, де за часів тирана залишалися нерушеними архітектурні пам’ятки.

У центрі Сіґету-Мармацієй почуваєшся, наче й не минуло з давніх часів сто двадцять років.

Сигіт – прикордонне місто, звідки можна потрапити залізницею в Бухарест, автом у Клуж-Напоку, Пюшпекладань, Сучаву та Ясси. В околицях повіту Марамуреш дві величезні природні національні резервації – Марамуреський та Роднянський природні парки.

Photo 2019 06 30 14 23 46

До останнього можна потрапити долиною річки Виша з прикордонного українського села Вишавська Долина через строгий каньйон до Леордіни, де є лівий скрут в Рущанську долину, в три українські села.

Червень у Європі ще без туристичного напливу, бо працюють на повне навантаження едукаційні заклади, то й саме тридцятитисячне містечко Борша в підніжжі Петросула та перевалу Присліп без в’єтнамців і тайців, не кажучи вже про чехів чи угорців.

З долини Виші, у якій лежать Борша й Мойсей, Петросул Родней виглядає якимось соколиним гніздов’ям. Велетенські скелі, оповиті сивою мрякою, миттєве просвітління й знову суворі хмари.

Вершина, як і більшість карпатських верхів,крута й кам’яниста, то підійматися серпантинами пішки (джипам в’їзд заборонений) досить довго. Можна сховатися в смерековому затінку від хижого червневого сонця, можна наповнити фляги крижаною джерельною водою, куди кращою, ніж охолоджене пиво. Чи схилити голову перед пам’яттю п’яти загиблих туристів коло хреста, а потім на повні легені вдихнути арктичного вітру зі скель, спостерігаючи, як стійко тримаються карпатські дзвоники, рододендрон миртолистий та жовті тирличі. Саме їх там збирав для гербарію Коложварського університету ботанік Ваґнер.

Внизу Вишавська долина виглядає, як на супутниковій мапі. Рівновага зелених полонин і небесної блакиті. Чому Петросулу Родней угорці дали назву пік Горті можна здогадуватися (регент Міклош Горті походив з Нодьбані). Сьогодні це повітове місто Бая-Маре для румунської частини Марамуреша.

Під первісною дикуватою вершиною Роднянських гір нуртує цивілізоване життя. В Борші смажать форель і на таріль з монограмою «Монтана» відпарюють смачну золоту мамалигу, подають лате й американо, сервірують приладдя до пасти.

Автошляхи нормальні й ти непомітно опиняєшся на пропускному пункті Солотвино зі втомленими ногами й добрим настроєм від найвищої гори Східних Карпат

Петро Мідянка Varosh

Фото автора

 

10 липня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Філолог 2019-07-10 / 14:17:31

    Гарно. Заздрю Петрові. Чудові враження. І взагалі молодчина, що спромігся на таке сходження.