Музейники та студенти-історики здійснили етнографічну експедицію на Мукачівщині

Музейники та студенти-історики здійснили етнографічну експедицію на Мукачівщині
Із 1 по 21 липня на Мукачівщині проходила вже традиційна етнографічна експедиція. Як і в попередні роки, цьогоріч до організації й проведення тритижневої етнографічної практики студентів-істориків УжНУ долучились наукові співробітники Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту: Василь Коцан (директор, один із керівників експедиції), старші наукові співробітники Василь Король і Михайло Рекрутяк.

 

Для наукових обстежень було обрано такі села Мукачівшини, як Бобовище, Лохово, Грибівці, Балашовці, Їльківці, Розтовятиця, Микулівці, Жуково, Руське, Чопівці, Іванівці, Череївці, Лавки, Лісарня, Клячаново, Щасливе, Горонда, Старе Давидково.

З перших днів експедиції її учасники поринули у вир польової етнографічної роботи. Велика кількість цікавих розповідей старожилів про традиційну культуру та побут місцевого населення супроводжувались фотофіксацією автентичних пам'яток старовини. Співробітники музею були залучені до роботи у кількох тематичних підгрупах експедиції. Василь Коцан керував групою із семи студентів, які збирали матеріал про традиційні сільські ремесла і промисли, народне житло та вбрання, традиційну родинну і календарну обрядовість. 

За три тижні експедиції тематичними підгрупами, до яких були залучені музейні співробітники, опитано близько 200 респондентів, відзнято понад 3000 фотографій, на яких фіксувалися традиційні житлові й господарські споруди, побудовані у 20-60-х рр. ХХ ст., народний текстиль (рушники, скатертини, серветки, доріжки ("покровці"), настінні вишиті килимки), керамічний посуд, ткацький реманент тощо. Крім того, учасниками експедиції записано цікаві розповіді про звичаї й обряди, пов'язані з народженням дитини, всі етапи народного весілля, особливості похоронних і поминальних обрядів, відзначення таких релігійних свят, як Різдво та Великдень. Близько ста речових пам'яток старожилами досліджуваних сіл були подаровані учасникам експедиції. Вони стануть чудовим поповнення фондів Ужгородського скансену й архіву лабораторії етнології, фольклористики та краєзнавства ім.М.Тиводара УжНУ.

Джерело: Департамент культури Закарпатської ОДА

 

28 липня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів