Лавандовий бізнес на Закарпатті фермери почали з 300 кущів, привезених з Болгарії
Лавандовий бізнес на Закарпатті фермери розпочали три роки тому, висадивши 300 кущів, привезених з Болгарії. Зараз на плантації збирають врожай з 54 тисячі кущів лаванди сорту англійська вузьколиста.
Один саджанець коштує 10 грн. Догляд за рослиною нескладний. Поливати практично не треба – рослина не любить вологу. Головне: вчасно виполювати бур’яни. Збирають лаванду у спекотну погоду. Власниця лавандового господарства Мирослава Качур каже, що саме у цей час у рослині найбільша концентрація ефірних олій та дубильних речовин. Із одного гектара лаванди можна отримати до 7 тонн сировини. Висушену лаванду використовують як приправу. Крім того, з рослини виготовляють ефірну олію, вона коштує 300 грн за 10 мг, лавандову воду – 120 грн, сухі пучки рослини – 95 п’ять грн.
Раніше великі плантації лаванди в Україні були на території Криму, але після анексії більшу частину продуктів з лаванди Україна експортує. Наразі ж власний лавандовий бізнес має великі перспективи. Біологи запевняють: клімат та ґрунти на Закарпатті оптимально підходять для вирощування лаванди. Власники господарства лаванди планують розширити ароматну плантацію до 5 гектарів. Цьогоріч на полі в Перечині висадили додатково 300 кущів даманської троянди, яка використовується в Європі для виробництва парфумів.
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
-->
До теми
- Сьогодні - Вербна неділя за новоюліанським календарем
- Стало відомо, які країни Європи скорочують допомогу біженцям з Україні
- "Мрію, щоб ворог розбив "Іскандером" за 3 млн доларів саме наш Patriot", – розробник муляжів Михайло Роман
- Планували перепливати Тису: прикордонники затримали чергових ухилянтів
- "Дрони помсти": рідні та друзі полеглого захисника Данила Богуславського передали безпілотники для ЗСУ
- В Ужгороді презентували видання «Августин Волошин: шлях у безсмертя»
- Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
- Війна і регіональна журналістика: закарпатські медійники взяли участь в опитуванні щодо розбудови толерантного інформаційного простору
- Андрій «Бродяга» Ткачук: «Не є чимось героїчним втопитися в Тисі…»
- «Бограч-index» – квітень 2024: за місяць продукти подешевшали на 1,2%
- Альпіністка із Закарпаття Ірина Галай підкорила одну з найнебезпечніших гір у світі Аннапурну
- Працівники Центру культури провели майстер-клас у «Дорозі життя»
- Закарпатські гвардійці-вогнеборці відточують вміння гасити пожежі
- Повернення до життя: навіщо відновлювати річки і чи це взагалі можливо?
- Уродженець Закарпаття, який захищав Маріуполь, отримав квартиру
- Медики обласної клінічної лікарні консультуватимуть військових разом із американськими колегами
- В Ужгороді у замку пластуни відзначили 112-річчя першої присяги
- Рятує життя на фронті: історія патрульної поліцейської з Ужгорода Марії Семенюк
- Нова шахрайська схема: зловмисники обіцяють українцям швидке оформлення паспорта
- ТОП-10 закарпатських кондитерських. «Закарпаття - солодке серце України»
До цієї новини немає коментарів