Лісівники відзначилися на святкуванні в Кам’яниці (ФОТО)

Лісівники відзначилися на святкуванні в Кам’яниці (ФОТО)
Яскравим дійством стало святкування Дня села Кам’яниця. З самого ранку линули мелодії над селом. До цього свята з року в рік тут підходять креативно, тож нічого дивуватися що й цього року на урочистості й веселощі завітали жителі з усього села.

 

На святкування приїхали гості зі Словацької та польської кам’яниці. Для усіх охочих зранку влаштували незвичну інтерактивну екскурсію Ужгородським лісгоспом, показавши гостям алею мінералів, Музей під відкритим небом, «Арборетум», який слугує навчальною базою і розсадником екзотичних рослин. Усі рослини, загалом 250 видів, з Далекого Сходу, Африки, Північної і Південної Америки, чудово прижилися. Вони цвітуть, плодоносять, дають потомство. Біля кожного з них встановлена табличка з латинською і українською назвами, вказано місце, звідки рослина походить, де її батьківщина.

Робили сьогодні лісівники з дітками і кормушки-колотушки. Чому саме колотушки? Тому що малеча так їх з таким азартом збирала, що стукіт молоточків було чути на всю округу.

Опісля представники влади, громади та лісівники заклали майбутню алею – посадивши середньо морський платан – перше дерево майбутньої алеї Карла Вагнера від пішохідного моста до Невицького замку.

Вагнер прожив тільки 49 років (1830-1879), однак встиг зробити чимало корисного. Саме під час його завідування відділом лісів Міністерства фінансів Угорщини почалися ремонтні роботи в замку. В другій половині XIX століття Вагнер організував будівництво оригінального фонта­ну біля замку, а також пам’ятні алейні посадки модрини, дугласії, лип, ялиць, тису та інших цін­них порід дерев.

У 1879 р. з ініціативи Ужанської лісової управи на підступах до руїн закладено липову алею, споруджено фонтан. Невдовзі після смерті Вагнеру встановили тут пам’ятник, але він не зберігся. Декілька років тому ДП «Ужгородське лісове господарство» та Товариство лісівників Угорщини встановили пам’ятник знак на честь свого попередника – Карла Вагнера.

«День села – це свято для всіх, хто тут народився і виріс, хто приїхав колись, щоб залишитися назавжди у селищі з особливим колоритом, традиціями і славною історією. Усі досягнення, якими багате селище, складаються із щоденної праці, знань і талантів його мешканців. У такі свята, як день села, кожен відчуває себе частиною великої родини. Наш лісгосп розташований саме в Кам’яниці, і лісівники стараються робити багато для його жителів. Тому і сьогодні вирішили долучитися до святкування», – зазначив директор Ужгородського лісгоспу Василь Кий.

 

01 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів