Закарпатська майстриня Ольга Баков проведе унікальний майстер-клас із ткацтва

Закарпатська майстриня Ольга Баков проведе унікальний майстер-клас із ткацтва
13 вересня в селі Кідьош Берегівського району відбудеться майстер-клас із великоберезького перебірно-човникового ткацтва, який проведе майстер народної творчості України, член районного творчого об’єднання майстрів декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва «Берег» Ольга Баков.

 

Традиційне великоберезьке перебірно-човникове та мереживне ткацтво вирізняється з-поміж інших різновидів ткацтва Закарпаття своєю витонченістю, стриманістю та елегантністю, а орнамент приваблює традиційним поєднанням кольорів.

Воно сформувалося, як традиційне ремесло, в якому представлена угорська, австрійська та українська національні культури. Поєднання орнаменту та витканого мережива – це прийоми ткання, які були запозичені з Відня у 80-х рр. ХІХ століття. Ними прикрашали й донині прикрашають народний одяг (жіночі та чоловічі сорочки, блузки, спідниці, фартухи), предмети господарського та інтер’єрного призначення (рушники, подушки, серветки,  скатертини, покривала, притаманні угорцям настінні гобелени із побажаннями тощо).

Спочатку  основним поєднанням кольорів був синій із чорним на білій або сірій основі, а  також білим по білому або сірому.  На початку ХХ століття, коли доступним стало кольорове прядиво фабричного виробництва, додався червоний із чорним на білій основі. З середини ХХ століття у великоберезькому ткацтві також зрідка застосовується багатоколірне поєднання, що характерне для русинів-українців.

Комунальний заклад «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради в рамках реалізації грантового проекту за підтримки Українського культурного фонду надає можливість ознайомитися з традицією  великоберезького перебірно-човникового ткацтва.

Мета майстерні – відтворити та забезпечити просування традиції ткацтва, вивчити досвід та передати знання, поширити інформацію про це унікальне ремесло.

Менеджери проекту – методисти КЗ «ООМЦК» ЗОР Олена Гайдук та Олеся Павлюк; керівник, модератор – директор Ганна Дрогальчук.

 

Володимир Мишанич

 

 

 

12 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів