Стартували міжнародні "Монологи над Ужем": як пройшов перший день (ФОТО)

Стартували міжнародні "Монологи над Ужем": як пройшов перший день (ФОТО)
Уже вдруге міжнародний фестиваль моновистав приурочено до відзначення Дня Ужгорода.

 

На сцені обласного театру ляльок «Бавка» музичну моновиставу-бенефіс «Жовтий ангел» представила Ірина Мегвінетухуцесі із Державного академічного драматичного театру ім. О.С. Грибоєдова (Тбілісі, Грузія). Автор тексту, режисер і сценограф – Автанділ Варсімашвілі.

Як зазначається в анонсі, у виставі немає прямих аналогій із долею відомого киянина Олександра Вертинського, однак автор точно передає внутрішній світ його творчості, життєвого болю і трагізму, його тонкої натури. Пісні Вертинського стали головною «дійовою особою» вистави про Долю і Любов. Сама ж акторка зізналася, що її життя пов'язане з Україною і поділилася радістю від перебування в Ужгороді. 

Міський голова Богдан Андріїв наголосив, що в обласному центрі Закарпаття вже стали традиційними кілька чудових театральних фестивалів. Один із них, «Під цвітом сакури», проводжає весну, проводиться навесні, коли в Ужгороді квітнуть прекрасні екзотичні дерева. А «Монологи над Ужем» – восени, їх започаткували лише в минулому році, але цей фестиваль стрімко набирає обертів, уже зараз – удвічі більше вистав, ніж торік, значно зросла географія, звідки прибули творчі колективи.

Також висловив вдячність усім, хто долучився до організації «Монологів над Ужем», приїхав до нас на фестиваль, а особливо – ідейному натхненнику, головному редакторові газети «Неділя. Закарпатські новини» Михайлові Носі.

Також сьогодні вдень виставу «Жовте обличчя» за твором Артура Конана Дойля із серії «Спогади Шерлока Холмса» показали в Ужгородському коледжі культури та мистецтв. Акторка – Віра Градюк – зі Львова, живе в Києві, а представляла театр із польського Любліна. Молода жінка здобула освіту редактора в Українській академії друкарства і лише згодом прийняла рішення опанувати театральне мистецтво. Відтак навчалася в акторсько-вокальній студії під патронатом Музичного театру у Любліні, Люблінській Школі джазу та естрадної музики та в університеті цього польського міста на курсі підвищення кваліфікації «Актор/Режисер».

Директорка Ужгородського коледжу культури та мистецтв Наталія Шетеля перед спектаклем зазначила, що показ вистави саме в їхньому закладі дуже важливий для майбутніх акторів та режисерів, яких тут готують. Нагадала, що Ужгород має давні театральні традиції: у 1907 році в місті звели театральну споруду для мандрівних театрів, а у 1921 році – будівлю для постійного театру.

Заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак відзначив, що культура – це обов’язкова умова не лише для розвитку міста, а й для суспільства загалом. Подякував педагогам Ужгородського колежу культури та мистецтв за виховання талановитої молоді, участь в усіх культурницьких заходах, які проводяться в Ужгороді, усім, хто долучився до організації «Монологів над Ужем».

Нагадаємо, уже сьогодні, у середу, 18 вересня, також одразу покажуть дві моновистави. Першу – о 18.00 на малій сцені Закарпатського облмуздрамтеатру імені братів Шерегіїв – «A Morphine» за твором Михайла Булгакова. У постановці зіграє відомий актор театру та кіно Юрій Радіонов із київського ProEnglish Theatre. А ще в обласному театрі ляльок «Бавка» о 19.30 покажуть виставу Державного молодіжного драматичного театру «З вулиці Роз» (Кишинів. Молдова) «Квіти для Елджернона» (за відомим твором Деніела Кіза). 

Квитки – у касах облмуздрамтеатру та лялькового театру.

Прес-служба Ужгородської міськради

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

18 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів