Рятувальники нагадують закарпатцям, як користуватися газом, щоб уникнути трагедії

Рятувальники нагадують закарпатцям, як користуватися газом, щоб уникнути трагедії
5 закарпатців загинуло від отруєння чадним газом у період опалювального сезону 2018-2019 років. Усього ж в 13 випадках постраждали 28 людей. Як показала проведена експертиза, причинами такого стану справ стали несправні димові та вентиляційні канали, а також неправильна експлуатація газових приладів. Напередодні нового опалювального сезону, аби запобігти нещасним випадкам, АТ «Закарпатгаз» проводить роз’яснювальну роботу.

 

Що таке чадний газ і чому він небезпечний?

«Чадний газ – речовина без кольору та запаху. А тому – дуже небезпечний. Якщо людина, знаходячись у закритому приміщенні, відчуває головний біль і нудоту, слід терміново треба відчинити вікна та двері, вийти на вулицю і викликати фахівців за номером 104», – пояснив головний інженер АТ «Закарпатгаз» Віктор Водзінський.

Якими є основні причини, через які може утворитися чадний газ?

До основних причин слід віднести наступні (зверніть увагу, що всі вони є наслідком діяльності чи

бездіяльності людини):

- самовільне встановлення газових приладів;

- відсутність вентиляційного каналу та доступу повітря у приміщення;

- несправність димових та вентиляційних каналів;

- влаштування витяжної вентиляції із штучним спонуканням у приміщенні, де встановлені газові прилади із відведенням продуктів згорання в димохід;

- негерметичність димових каналів;

- самовільне втручання в систему газопостачання власника будинку;

- несправність автоматики безпеки газових приладів;

- використання газових приладів не за призначенням (обігрів кімнат за допомогою газових плит, пальників та іншого обладнання).

Хто має перевіряти та контролювати стан димових та вентканалів?

«Нерідко виявляється, що у господарстві забитий вентиляційний канал, несправне пічне опалення чи фіксується витік газу. По кожному випадку вживаються необхідні заходи. Але громадянам важливо усвідомити, що кожен з 274 тисячі споживачів природного газу, що є на Закарпатті, повинен відповідально ставитися до свого здоров’я та життя. Не нехтувати встановленими правилами», – зазначив головний інженер АТ «Закарпатгаз» Віктор Водзінський.

Інформація про суб`єктів господарювання, які мають право виконувати роботи підвищеної небезпеки при обстеженні, ремонту та чищенні димарів, є відкритою. Її можна знайти на сайті Управління держпраці в Закарпатській області за адресою: http://uz.dsp.gov.ua/index.php/diialnist/reiestry .

Прес-служба АТ «Закарпатгаз»

 

04 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів