Грибна пора: рятувальники радять закарпатцям, як вберегтися на «тихому» полюванні

Після збирання дарів лісу слід ретельно мити руки. Відомо чимало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти саме через брудні руки.
При приготуванні грибів необхідно дотримуватись певної технології. Перше – важливо не те, як довго вони варяться, а як часто зливали воду, в яку виходить отрута. Її слід зливати мінімум тричі протягом варки. Друге – воду обов'язково підсолюють.
Страви з грибів не можна вживати дітям, вагітним, матерям, що годують груддю, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами.
- Викличте швидку медичну допомогу.
- Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
- Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
- З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
Уживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

ДСНС у Закарпатській області
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- Ветеранська справа: як поблизу Мукачева вирощують креветку та африканського сомика
- Понад 350 пацієнтів з інсультом зафіксували за 9 місяців на Закарпатті
- "Ми не можемо щось дати, якщо самі цього не маємо", — Василь Мандзюк про роботу капелана в тилу
- Черги на кордонах із ЄС: осінні канікули та нова система контролю спричинили затори
- ID-паспорт для пораненого військового - без черг, бюрократії й затримок
- Які штами грипу циркулюватимуть в Закарпатті, чи зафіксовані вже випадки і коли чекати на епідемію
- Простір підтримки і відновлення: на Закарпатті допомагають військовим повернути рівновагу
- «Бограч-index» – жовтень 2025: за місяць ціни за продукти змінилися на - 2,1%
- На Закарпатті збільшується кількість хворих на ГРВІ: медики радять подбати про імунітет
- На Закарпатті вакцинувалися проти грипу 642 людини
- Закарпатка створила клінінговий бізнес завдяки Службі зайнятості
- Серйозна розмова: як українським батькам навчити дітей розуміти свої права
- На Закарпатті побільшало злочинів за участю неповнолітніх, але зменшилася кількість тяжких правопорушень
- Імпровізація через емоції: в Ужгороді діє плейбек-театр для підлітків та дорослих
- Кожна дитина важлива - "Дорога життя" в Ужгороді доводить це вже 26 років
- За минулий тиждень на грип та ГРІ на Закарпатті захворіло 3375 осіб
- Закарпатців запрошуєть реєструватися га School of Resilience — безкоштовний проєкт для особистісного розвитку молоді
- Найстарішому закарпатцю – 107 років!
- Як працюють РЕБ-системи: український досвід «Бабая»
- Завершується приймання робіт на конкурс «Карпатський сторітелінг»: встигнути виграти путівку у табір у Словаччину

До цієї новини немає коментарів