Невідомі історії замку Паланок: У фортеці були джерела питної води, які існували задовго до копання криниці

Невідомі історії замку Паланок: У фортеці були джерела питної води, які існували задовго до копання криниці
Легенда про те, що замкову гору насипали люди, через це дуже мучились, а тому й місто назвали Мукачево від слова «муки», це тільки легенда. Гора природня вулканічного походження. І ще за довго до появи тут замку Паланок на вершині гори утворилось кілька невеликих природніх джерел, де вода під тиском виходить просто з кам’яних порід.

 

Вода придатна для користування та більше того питна та корисна. Її використовували у фортеці ще задовго до того, як вирішили копати криницю. Вони розташовані просто в приміщеннях, а це означає, що наші предки використовували природній водогін постійно.

На диво, ці джерела збереглись до сьогодні. В залежності від сезону та погодних умов води тут більше або менше. Обидва джерела звичайному туристу не знайти. Вони знаходяться на різних рівнях замку, але і одне і інше заховане за кількома замками. Тут проводять реставраційні роботи приміщень і поки що туристам сюди зась.

На превеликий жаль, зараз вода, що б’є із замкової гори не придатна для пиття. В радянські часи коли в старовинних приміщеннях розташували профтехучилище тут функціонувала каналізація, фекалії з якої потрапляли просто в землю, а там отруйні речовини забруднили і воду. Щоб вода знову стала джерельною та корисною потрібно не один десяток років. Але новий туристичний маршрут, що передбачає і екскурсію до джерел, обіцяють відкрити значно раніше.  

Також у фортеці був водозабір просто під мурами верхнього замку. Він теж дійшов до наших часів.  Нехитра конструкція дозволяла збирати та зберігати дощову, талу воду у резервуарі. Інколи для поповнення запасів воду привозили сюди  в бочках. 

Джерело: Mukachevo.net за інформацією з відкритих джерел

 

14 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів