Невідомі історії замку Паланок: У фортеці були джерела питної води, які існували задовго до копання криниці

Вода придатна для користування та більше того питна та корисна. Її використовували у фортеці ще задовго до того, як вирішили копати криницю. Вони розташовані просто в приміщеннях, а це означає, що наші предки використовували природній водогін постійно.
На диво, ці джерела збереглись до сьогодні. В залежності від сезону та погодних умов води тут більше або менше. Обидва джерела звичайному туристу не знайти. Вони знаходяться на різних рівнях замку, але і одне і інше заховане за кількома замками. Тут проводять реставраційні роботи приміщень і поки що туристам сюди зась.
На превеликий жаль, зараз вода, що б’є із замкової гори не придатна для пиття. В радянські часи коли в старовинних приміщеннях розташували профтехучилище тут функціонувала каналізація, фекалії з якої потрапляли просто в землю, а там отруйні речовини забруднили і воду. Щоб вода знову стала джерельною та корисною потрібно не один десяток років. Але новий туристичний маршрут, що передбачає і екскурсію до джерел, обіцяють відкрити значно раніше.
Також у фортеці був водозабір просто під мурами верхнього замку. Він теж дійшов до наших часів. Нехитра конструкція дозволяла збирати та зберігати дощову, талу воду у резервуарі. Інколи для поповнення запасів воду привозили сюди в бочках.
Джерело: Mukachevo.net за інформацією з відкритих джерел
До теми
- «Та котра би жона пішла в полонину?» Про що говорять біля домашньої ватри вівчарі Хустщини, які зійшли після літування
- «Моїм рідним було б ганьба, якби я став ухилянтом…» Історія бійця 128 бригади Віталія
- «Голос, що лікує серця»: Мар’яна Матейко - мелодія, що несе світло й надію
- Правова підтримка ветеранів: які питання найбільше турбують захисників після війни
- Змінити символи війни на обереги: ужгородський скульптор створює прикраси з гільз
- Вийшло третє доповнене видання "Ужгород відомий та невідомий"
- Із 12 жовтня ЄС змінює правила в'їзду: чи вплине це на безвіз для українців, що фіксуватимуть на кордоні і чи чекати черг — головне
- 94 дні, чотири пари взуття і майже 400 тисяч гривень: історія благодійного походу Артема Єрохіна
- "Усе накопичується – втома, загиблі товариші... Але про СЗЧ навіть не думаю". Історія бійця, який відвойовував Херсонщину
- 10 фактів про Закарпатський народний хор, які ви могли не знати
- «Наші рідні вірять, що ми повернемося з війни, тому моя головна місія – максимально зберегти людей…» Історія бійця 128 бригади Андрія
- Вечір в Ужгороді зі шпигунами та секретами
- Доторкнутися до грона і полюбити своє. На Закарпатті для майбутніх виноробів та туристів влаштували відкритий збір винограду
- Снайпер «Ярий». Молодший сержант Іван Яров переніс понад 30 операцій, але й далі влучно стріляє
- «Не люблю хвалитися, як знищую ворога, мені важливіше рятувати товаришів…» Історія бійця 128 бригади Василя
- Втрачений Ужгород: про що писали газети сто років тому, у вересні 1925-го
- Мукачівський прихисток: як митець відроджує творчість у будинку Ерделі
- "Дуже радий, що туди потрапив": військовий Луганського прикордонного загону Елмар Цап розповів про службу
- Закарпатський поліцейський із позивним «Сіті»: від страху до майстерності – історія молодого оператора дронів на фронті
- Відомий кондитер Валентин Штефаньо започаткував дипломатичні гастроекскурсії
До цієї новини немає коментарів