На Закарпатті зафіксовано випадок дифтерії! Обстежено понад 120 людей!

На Закарпатті зафіксовано випадок дифтерії! Обстежено понад 120 людей!
Про це сьогодні під час брифінгу в Закарпатській обласній державній адміністрації повідомила в.о. директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Єлизавета Біров.

 

Зі слів Є. Біров, 17 жовтня до Закарпатської обласної інфекційної лікарні поступив студент 5 курсу медичного факультету № 2 Ужгородського національного університету, іноземний громадянин. При обстеженні цього пацієнта були висіяні бактерії дифтерії, нетоксичний штам. Хворий скаржився на підвищення температури, біль у горлі, м’язовий біль. Він у лікарні, отримує лікування за протоколом.  

Директор обласної клінічної лікарні Михайло Поляк додав, що стан хворого задовільний. Він проконсультований усіма спеціалістами – ЛОР, кардіолог, невролог. Із сторони цих органів і систем поки що патологічних змін немає.

Після виявлення хворого на дифтерію було визначено коло контактних осіб, які могли контактувати зі студентом. За даними станом на 21 жовтня вже обстежено 121 та 2 контактних студентів, у 44 взяті мазки, дослідження тривають. 

Поляк додав, що вакцин від дифтерії у Закарпатській області достатньо. Проте за 9 місяців поточного року планові щеплення виконані тільки на 48 відсотків, щоб скласти суспільний імунітет, потрібно щепити 95 % населення.

"Ми вже другий рік поспіль говоримо про спалах кору, але все таки населення ніяк не усвідомило того, що потрібно проводити щеплення, причому як дітям, так і дорослим згідно з календарем профілактичних щеплень", - додав лікар. 

Поляк також сказав, що біда в тому, що багато людей не знають свій вакцинальний анамнез, особливо люди молодого віку.

"У багатьох постає питання, чи зробили вони необхідні вакцини в 16 років, адже вакцин справді протягом тривалого часу не було. Дорослим потрібно проводити вакцинацію кожні 10 років, тому слід усім закарпатцям звернутися до педіатрів, з’ясувати свій стан і обов’язково прищепитися», - додав Поляк.

Він також уточнив, що, за даними лабораторного центру, цей штам не токсичний, отже, він не викликатиме таких змін, які викликає токсичний штам. 

"Юнак, який зараз знаходиться в лікарні, досить пізно звернувся, але йому не була показана протитоксична сироватка, оскільки хворий не важкий. Наразі у нас є 8 доз протидифтерійної сироватки. Це не так і багато, але їх небагато і по Україні, тому треба не на лікування сподіватися, а самому на себе. Батькам потрібно подумати в першу чергу про дітей, а відтак і про себе".

Лікар-епідеміолог державної установи «Закарпатський обласний лабораторний Центр МОЗ України» Любов Данич повідомила, що до цього останні випадки дифтерії були зафіксовані в Закарпатті в 2011 році. З її слів, загалом по Україні щорічно виявляють дифтерію, цьогоріч два випадки вже в Луганській та Хмельницькій областях.

Любов Данич також звернулася до всіх мешканців Закарпатської області з проханням  відслідкувати, чи мали щеплення діти в родині й зробити його безкоштовно собі та своїм близьким у разі потреби. «Щеплення від дифтерії дітям можна зробити безоплатно цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП. Також є безкоштовна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДП і вакцина для профілактики дифтерії та правця зі зменшеним вмістом антигену АДП-М, яку застосовують для дорослих», - додала Данч.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

21 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів