На Закарпатті реалізовують унікальний для України проєкт із відновлення Невицького замку

На Закарпатті реалізовують унікальний для України проєкт із відновлення Невицького замку
Відновити – не можна знищити: падіння вежі-візитівки Невицького замку навесні обговорювало чимало небайдужих. Наразі пам'ятка перебуває в аварійному стані, тож передусім йдеться про її збереження, а в подальшому і розвиток. Зараз в області триває реалізація проєкту "Розвиток інфраструктури у сфері туризму і рекреації Закарпаття, шляхом реставрації пам'ятки архітектури національного значення – Невицького замку (перша черга невідкладних робіт)". На що він спрямований та яких результатів очікувати?

 

Під час прес-конференції, яка нині відбулася в приміщенні Закарпатської ОДА, доктор економічних наук, професор кафедри міжнародних економічних відносин УжНУ Володимир Хименець розповів, що проєкт спрямований головним чином на розвиток туризму в Закарпатті і є унікальним для України – такого досвіду не має ще жодна область.

"Наша мета — відновлення всієї території замку, в подальшому створення там майстерень, які колись там діяли — гончарної, ковальської та інших. Першочергово передбачена реставрація двох веж та чотирьох контрфорсів (підстінки, частини стіни. – Авт.), що забезпечить консервацію аварійних ділянок замку та припинення їхнього руйнування", – розповів Володимир Хименець.

Загалом проєкт розрахований на 24 місяці, а загальна його вартість становить понад 11 млн 248 тисяч гривень. Реставрація ж вартуватиме 9 млн 155 тисяч гривень. Фінансують його за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу під відповідний проєкт регіонального розвитку, долучилася й райрада, яка передбачила на реалізацію проєкту 500 тисяч гривень (по 250 тисяч на рік). Працюють над ним спільно з Управлінням культури Закарпатської облдержадміністрації та КП "Ужгородське районне агенство розвитку".

Упродовж тривалого часу виконували паперові роботи: розробляли проєктно-кошторисну документацію, реєстрували замок, оформлювали земельну ділянку під ним (наразі вона складає площу 2.86 га, хоча історично була розміром понад 6 га), отримували дозволи на роботи від Мінкульту. Крім того тривають і роботи з розробки веб-сайту, аудіогідів, а також про замок буде видано монографію історика та його багаторічного дослідника Олександра Дзембаса.

Загалом у рамках проєкту передбачено проведення реставраційних та пошуково-дослідницьких робіт, створення туристичного сайту та аудіогіда, розробка і друк промоматеріалів, маркетинг бренду "Невицький замок", а також залучення до сфери надання послуг місцевого населення та робота з органами влади і підприємцями.

Детальніше про це – у наступних публікаціях.

Ксенія Шокіна, спеціально для Uzhgorod.net.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невицький замок може "заговорити" китайською чи хінді

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

21 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Експерт 2019-10-21 / 19:07:38

    Реалізовують????? Проекно кошторисна документація вже три роки не може пройти експертизу:)