Останній випадок поліомієліту на Закарпатті був зафіксований у 1984. Чи допустимо наступний?

Останній випадок поліомієліту на Закарпатті був зафіксований у 1984. Чи допустимо наступний?
Сьогодні, 24 жовтня, Світовий день боротьби з поліомієлітом. З цього приводу вчора в прес-службі Закарпатської ОДА відбулася прес-конференція спеціалістів, які розповіли про небезпеку цього захворювання та як від неї уберегтися.

 

Отже, як розповіла лікар-епідеміолог ДУ «Закарпатський обласний лабораторний Центр МОЗ України» Любов Данич, ще 20 років тому поліомієліт щоденно викликав параліч у 1000 дітей. До 2010 року випадки  дитячого паралічу фіксувалися у 1349 дітей на рік, а у 2015 році було зареєстровано всього 73 випадки. Таке різке зменшення - результат глобальних зусиль з ліквідації цієї хвороби завдяки всеохоплюючій імунізації.

«Поліомієліт неможливо вилікувати, але йому можна запобігти, зробивши щеплення. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти до п'яти років, саме тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя», - додала Данич.

Вона також розповіла, що в Закарпатській області, як і по всій державі, в 1946 - 1958 роках реєструвалися числені випадки захворювань на поліомієліт. У різні роки виявляли від 2 до 305 (в 1957 р.) випадків, і проблема набувала соціального характеру через інвалідизацію після перенесеного захворювання (40%). Застосування живої пероральної вакцини в 1959-1960 роках різко знизило захворюваність на поліомієліт.

Наслідком масової вакцинальної кампанії 1960 року і подальшої рутинної імунізації стало зниження захворюваності на поліомієліт до нульових рівнів.

Проте фахівці лабораторного центру спільно з медичними працівниками продовжують роботу з епіднагляду за гострими в’ялими паралічами. Щорічно на різних адмінтериторіях області з метою виключення діагнозу «поліомієліт» та подальшого обстеження, виявляються та обліковуються хворі гострими в’ялими паралічами.

В Закарпатській області останній випадок захворювання на поліомієліт був зафіксовани у  1984 році. 

Ось лише проблема в тім, що останнім часом через камапанію проти вакцинації все більше батьків відмовляються від вакцинації дітей. Як наслідок, ситуація сумна. Так, станом на 1 жовтня 2019 року «картина» щеплення проти поліомієліту в Закарпатті  виглядає так:

       Поліо 3 (до року) – щеплені 50% від запланованих;

       Ревакцинація Поліо 4 (18 міс) – 50% від запланованих;

       Ревакцинація Поліо 5 (6 р.) – 68% від запланованих;

       Ревакцинація Поліо 6 (14 р.) – 73% від запланованих;

Для того ж, щоб виробився суспільний імунітет, вакцинація має становити 95 %!!

На прес-конференції уточнили, що станом на 01.10.2019 в закладах охорони здоров’я області для щеплення проти поліомієліту населення наявна вакцина ІПВ - 21 390 доз та ОПВ – 18 249  доз. Загалом, за словами директора КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня» Закарпатської обласної ради  Михайла Поляка, вакцин вистачає, головне – зробити їх, бо ситуація з огляду на інші інфекційні недуги – вкрай сумна.

uzhgorod.net.ua

 

24 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів