Дифтерія в Ужгороді: УжНУ закликає журналістів брати коментарі у фахівців, щоб не посилювати паніку

Дифтерія в Ужгороді: УжНУ закликає журналістів брати коментарі у фахівців, щоб не посилювати паніку
17 жовтня в Закарпатську обласну інфекційну лікарню поступив студент 5-го курсу медичного факультету № 2 Ужгородського національного університету. При обстеженні у пацієнта було висіяно бактерії дифтерії. Таку інформацію повідомила днями на брифінгу в.о. директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Єлизавета Біров. Сьогодні на брифінгу в ОДА директор обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк також повідомив, що після додаткових обстежень виявлено ще 14 хворих студентів. Всі вони, за словами Поляка, госпіталізовані, однак їх хвороба протікає легко, не виникло потреби давати жодному з пацієнтів протидифтерійну сироватку.

 

Декан медичного факультету №2 Василь Калій інформує про дії, які були здійснені на ввіреному йому факультеті: 

- Як тільки виникла проблема, ми того ж дня виконали всі рекомендації, які нам надали епідеміологи. Обстеження пройшли всі студенти, при візуальному огляді яких лікарі мали певні застороги. У четвер я братиму участь у засіданні протиепідемічної комісії, яка відбудеться в Ужгородській міськраді. Звичайно, якщо буде прийнято рішення про введення карантину, ми його виконаємо. Але поки що такого рішення немає. Безумовно, ніхто в цій ситуації не буде легковажити, але закликаю ужгородців не сіяти паніку, зберігати розум холодним, - каже Василь Калій.      

За інформацією Закарпатського обласного центру здоров’я в Україні дифтерію виявляють щорічно. З початку цього року вже виявлено два випадки – в Луганській і Хмельницькій областях. У минулому році було зафіксовано 10 випадків, серед них три – у дітей.

Наразі не підтверджено походження висіяних бактерій, тобто невідомо, чи студенти заразилися від когось із ужгородців, чи від іноземців.

Ректор УжНУ, доктор медичних наук, професор Володимир Смоланка каже, що спалахи інфекційних хвороб, таких як, наприклад, кір (один із спалахів був зафіксований 5 днів тому серед студентів Чернівецького університетського університету) є наслідком того, що впродовж багатьох років не проводилася вакцинація. 

- На жаль, це очікувана ситуація. Люди відмовлялися від вакцинації. Ця ситуація стосується і дифтерії. Хочу наголосити, що дифтерія не має національності, хвороба не вибирає, чи це іноземець, чи закарпатець, чи киянин. Просто іноземці у нас на контролі і в них швидше виявляється проблема. Якщо зараз провести обстеження серед українців, думаю, такі випадки також будуть виявлені. МОЗ давно закликає українців, які не вакциновані, пройти безкоштовне щеплення від дифтерії. На щастя, ці випадки є легкими, тому не треба панікувати, а слід дотримуватися рекомендацій лікарів і вакцинуватися, - наголосив ректор. 

Ужгородський національний університет оперативно інформуватиме громадськість та ЗМІ про перебіг ситуації. Водночас закликаємо журналістів проявити професіоналізм і звертатися по коментарі до компетентних фахівців, щоб не посилювати панічні настрої.

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Читайте також:

Михайло Поляк: ще два випадки дифтерії підтверджені, в 12 осіб додатково позитивні

Закарпатські лікарі звернулися до МОЗ України з приводу спалаху дифтерії. ЧИ дадуть області відповідні сиворотки?

Ситуації із захворюваністю на дифтерію в Ужгороді: містян закликають вакцинуватися

Катастрофа: за 9 місяців на Закарпатті офіційно зареєстровано 2,7 тисяч відмов від щеплень дітей віком до 2 років

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

23 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів