Ужгород долучився до «Асоціації відритих міст» у Дрогобичі

Ужгород долучився до «Асоціації відритих міст» у Дрогобичі
У загальних зборах Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація відритих міст», які напередодні відбулися у Дрогобичі, взяла участь керуюча справами виконкому Ужгородської міськради Олена Макара. Ужгород приєднується до Асоціації, проєкт рішення про це планується розглянути на черговій сесії міськради, тому наразі представників нашого міста запросили на збори без можливості брати участь у голосуванні.

 

На зібранні заслухали звіт виконавчої дирекції Асоціації за 9 місяців цього року, який представила в.о. виконавчого директора Ганна Шавиро. Ішлося, зокрема, про приєднання нових міст, проведення всеукраїнських тренінгів щодо комунікації влади та громади, інформаційну діяльність Асоціації, запроваджені в містах-членах електронні сервіси, партнерів, які можуть у цьому сприяти. Скажімо, Дрогобич, як поділився досвідом його міський голова, віце-президент «Асоціації відкритих міст» Тарас Кучма, запровадив запис у дитсадки, школи, позашкільні гуртки, секції з використанням технології блокчейн, що виключає можливість «ручного» втручання і будь-якого коригування таких черг, а відтак корупційної складової.

Президентом Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація відритих міст» учасники зборів підтримали обрати Тростянецького міського голову Юрія Бову, виконавчим директором – Ганну Шавиро. Внесли також окремі зміни до Статуту Асоціації і затвердили стратегію розвитку на 2019-23 роки. Так, планується проаналізувати проблеми органів місцевого самоврядування у сфері е-демократії та е-врядування, залучати ґранти міжнародних донорів на е-проєкти, проводити різнопланові систематичні навчання працівників владних інституцій, активних представників громад щодо нових інструментів електронної демократії, створення е-посібника для громадян, як брати участь у прийнятті та виконанні рішень влади. Передбачається представляти пакети успішних кейсів відкритого урядування, напрацювати базу необхідних для громад ІТ-рішень та експертів.

Учасники зборів також затвердили новий логотип та брендбук Асоціації.

До Асоціації вже приєдналися близько двох десятків українських міст, участь у зборах напередодні в Дрогобичі деякі брали дистанційно, завдяки скайп-зв’язку.

Начальник управління комп’ютерного та програмного забезпечення Микола Урста та начальник відділу програмного забезпечення Олександр Пуглик у Дрогобичі також взяли участь у навчальному семінарі, де з досвіду міста представляли кращі е-практики. Зокрема, сіті-бот, сервіси для аналітики запитів користувачів порталу міської ради, роботи депутатського корпусу, оплати комунальних послуг, співпраці з громадськістю, перевірки підрядників через єдиний державний реєстр, за всіма тендерами України та інших, більшість – із прив’язкою до карт. Як підготувати єдині шаблони наборів даних для оприлюднення на порталі відкритих даних, прив’язати всі комунальні установи до гугл-карт, перевести архівні дані в цифровий формат та чимало іншого також вчилися на семінарі представники Ужгорода.

Нагадаємо також: нещодавно на засіданні виконавчого комітету Ужгородської міськради прийняли рішення про приєднання до Міжнародної хартії відкритих даних.

Джерело: пресслужба Ужгородської міської ради

 

24 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів