Що таке плогінг, як йому «прижитися» в Ужгороді, і чому студенти його пропагують?

Що таке плогінг, як йому «прижитися» в Ужгороді, і чому студенти його пропагують?
Усім нам ще з дитинства розповідають, що здоровий спосіб життя це круто, а природу потрібно берегти. І якщо сприяти другому фактору простіше (щонайменше – кидати сміття до урн, а в ідеалі зменшувати його кількість), то змусити себе займатися спортом усе ж не так просто. Але вихід є: можна поєднувати фізичне навантаження із розвагами й при цьому сприяти довкіллю. Ужгородська молодь намагається привити Ужгороду звичку плогінгу. Чому і для чого?

 

Плогінг – молодий (мабуть, навіть краще сказати юний) вид спорту, що поширився світом зі Швеції. Суть його полягає у тому, аби поєднувати пробіжку із присіданнями для збору сміття. Цікаво, що таке заняття допомагає спалити більше калорій, ніж звичайний біг, а на додачу ще й сприяє очищенню довкілля.

В Ужгород цей вид спорту принесли студенти юридичного факультету, а на першу їхню акцію зібралося кілька десятків містян: не тільки студентів, але й просто небайдужих жителів.

«Ідея проведення плогінгу в Ужгороді з’явилася після спілкування з друзями та знайомими, які проживають у скандинавських країнах та країнах Балтики. На весні минулого року мав можливість на власні очі побачити, як жителі цих країн від дітей до людей старшого віку під час пробіжки брали з собою пакети, щоб підбирати сміття. Захотілося показати ужгородцям, що можна провести час цікаво, активно й весело, а головне з користю для здоров’я і природи в колі однодумців. Задум був поширити цей вид спорту по всій території Закарпаття та зробити частиною життя всіх, хто займається бігом», – пригадує ініціатор першого ужгородського плогінгу Василь Дьордь.

У рамках кількох акцій, організованих студентами-правниками, прибрали парки, сквери та набережні. Між іншим, тоді ініціативу ще й намагалися передати іншим факультетам (зробити з цього челендж), проте вони акцію проігнорували. Чомусь в Ужгороді масові прибирання не такі популярні, як велозаїзди чи забіги, до яких щоразу долучається все більше людей.

«Помітив, що якщо людям постійно не нагадувати, то просто так вони не зберуться. І якщо на першу акцію на хвилі хайпу зібралося багато людей, то з кожною наступною акцією залучати учасників ставало дедалі складніше. У цьому випадку не працює розсилка повідомлень із запрошенням, подія на Фейсбуку та навіть анонси у ЗМІ – приходили здебільшого лише ті, кому телефонували особисто. Тож ми дуже радіємо, що зараз цю ідею підхопила Aura Academica», – каже співорганізатор акції Павло Величко.

Нещодавно в Ужгороді відбувся черговий плогінг – його передали ужгородським школярам їхні ровесники з тернопільської соціально-спортивної школи «Реал Мадрид». Однак ужгородці вирішили долучитися до акції більш масово, тому підключилися не тільки школярі та їхні вчителі, але й студенти, викладачі, представники громадських організацій, Червоного хреста та навіть міської ради.

Очільниця студпростору Aura Academica Ірина Микулин розповіла, що близько 80 волонтерів на берегах Ужа в ході акції зібрали зо три десятки великих пакетів зі сміттям. «Насправді найприємнішим було те, що стільки людей захотіли прибрати своє місто та прийшли підтримати нас. Мені найбільше запам’яталася мама, яка прийшла на плогінг з дитиною у візочку. І, знаєте, у них виходило дуже добре! Це великий приклад для мене. А ще звернули увагу, що від студентських гуртожитків до Боздоського парку було дуже мало сміттєвих баків. Як наслідок, не дивно, що сміття залишають просто біля лавиць. Плануємо звертатися із проханням доставити там смітники», – коментує Ірина.

Між іншим, нагадаємо, що Студентську набережну представники УжНУ прибирали зовсім нещодавно – у вересні. Тобто за місяць сміття тут додалося.

Останніми роками ужгородці звикли до масових велозаїздів та забігів – у місті відчутно розвинулася спортивна культура. Чому б такою ж великою компанією не долучатися до плогінгу?

Ксенія Шокіна

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

30 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів