Ужгородці та одесити працювали над програмою міжрегіонального культурного форуму

Ужгородці та одесити працювали над програмою міжрегіонального культурного форуму
12 культурних менеджерів з Одеси впродовж 5 днів гостювали в Закарпатті. Разом із представниками БФ “Мистецькі надра” та місцевими діячами культури вони працювали над розробкою програми культурного форуму про Закарпаття в Одесі.

 

Форум відбудеться восени 2020 року і триватиме впродовж двох тижнів. У програмі передбачено проведення художніх виставок, літературних читань, зустрічей з письменниками і режисерами, дискусії, кінопокази, вистави і театральні воркшопи, перформанси, модні покази, дитяча, музична та гастрономічна програми. Всі заходи — безкоштовні. Саме над наповненням програми і працювали представники культурних інституцій згаданих областей.

 

“Ідея самого форуму полягає в тому, щоб познайомити між собою культури двох географічно протилежних регіонів. Минулого року це були Слобожанщина і Закарпаття. Ще раніше —Галичина і Слобожанщина, Донбас і Галичина. Восени 2020 року ми поєднаємо культурними зв’язками мостами Закарпаття і Одещину. Тому на цьому, першому, етапі нам дуже важливо сформувати дві команди: одну в Закарпатті, другу в Одесі, які й стануть кістяком цих соціокультурних зв’язків. Наразі ми реалізуємо Програму міжрегіональних культурних обмінів для менеджерів культури як підготовчий етап”, – пояснила співзасновниця БФ “Dofa Fund. Мистецькі Надра” Ольга Сагайдак.

 

Перша зустріч культурних менеджерів пройшла наприкінці вересня в Одесі. Тоді з візитом на берег Чорного моря приїжджали закарпатці. Там учасники спробували дослідити актуальну проблематику, ініціативи, спільні та відмінні риси культурного ландшафту двох регіонів, протестувати ідеї, з’ясувати потреби Закарпаття та інтереси Бесарабії.

 

“Сьогодні перед командою проекту постає ряд важливих питань: яким має бути форум про культуру Закарпаття, проведений в іншому кінці країни? Що варто показати, кого долучити, аби передати особливості регіону та людей, що в ньому проживають? І це насправді не такі вже й прості задачі”, – прокоментувала співзасновниця ГО “Інститут міста Ужгорода” Людмила Лівак.

 

Під час перебування в Закарпатті одесити відвідали культурні інституції, як-от театр “Бавка”, Коледж культури і мистецтв, Закарпатський музично-драматичний театр ім. братів Шерегіїв, філармонію, студію радіо “Єден” тощо. Побували на екскурсії в Мукачеві та Нижньому Селищі, разом з Ліною Дегтярьовою та Владиславом Товтином погуляли старим містом.

 

Тетяна Димнич, організаторка гастротурів, свої перші 16 років прожила в Ужгороді. “Мені дуже хотілося б, аби Одеса зрозуміла, що Ужгород і Закарпаття зокрема – це не просто смачно, це не просто гори, де можна позбирати ягоди-гриби і покататися на лижах, але й культурний пласт, де можна дуже цікаво провести час. Тут багато знакових людей. Тут стільки цікавих креативних проектів! Особисто я долучилася до створення гастропрограми. Але вона тісно пов’язана і з музичною, і з танцювальною, і з іншими. Ось така колаборація вимальовується. Ми хочемо провести гастробатл між кухнею Закарпаття та Бесарабії. Показати, що є спільного, а що різного. Бо ж попри різність, багато що об’єднує наші регіони”, – стверджує вона.

 

Олена Боришполець, культурна менеджерка, долучилася до створення літературної програми. “Нам варто руйнувати стереотипи. От, наприклад, більшість в Закарпатті вважають, що в Одесі нема україномовних людей. А про Закарпаття в Одесі думають, що україномовні українці погано ставляться до російськомовних. І перше, і друге – неправда. Наш літературний проект якраз і покликаний стати мультикультурним білінгвальним інструментом. Літературна програма форуму – здебільшого зустрічі і дискусії. Буде невелика поетична частина у форматі читань. Але більшість подій будуть дискусійного характеру. Бо зустріч двох регіонів це – привід для розмови”, – пояснила пані Олена.

 

Та здивувати одеську публіку – непросто, каже фотограф Максим Феногеєв. “Мене вразила сміливість киян і закарпатців вторгнутися в цей скептичний простір Одеси і розхитати його культурно. І я радий бути причетним до цього розхитування”, – прокоментував він.

 

Підтверджує його слова й історик Олександр Бабич: “Чим ближче до Європи, тим тихіше, чистіше, якось по-іншому. Присутність Європи в Ужгороді до 1945 року дається взнаки. Нам це в Одесі важливо показати. А от чи звернуть увагу одесити, що до них приїхало Закарпаття... це ще питання. Бо одесити з їх пафосом і, пробачте на слові, міським шовінізмом не завжди готові сприймати те, що їм пропонують. Але я бачу потужну команду, яка готова прийняти цей виклик. Тож, будемо працювати!”.

 

Проект “Програма міжрегіональних культурних обмінів” підтримано Міжнародним фондом “Відродження” та Українським культурним фондом. Вперше до реалізації долучилися департаменти культури обласних адміністрацій, а саме Закарпатської та Одеської. Курує проект ГО “Інститут міста Ужгорода”.  

 

31 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів