На Закарпатті традиції ткацтва передаються і примножуються із покоління в покоління (ВІДЕО)

На Закарпатті традиції ткацтва передаються і примножуються із покоління в покоління (ВІДЕО)
Ткацтво вважають одним із найдавніших напрямків народно-ужиткового мистецтва. Як і вишивка, воно є дуже популярним промислом на Закарпатті. Кожен район має свої особливі орнаменти і кольори – за ними чітко визначають ідентичність етносу. Традиції ткацтва передаються і примножуються із покоління в покоління.

 

Здавна Розтоки, село на Рахівщині, своїми роботами прославляли народні майстри. Тут поширене писанкарство, вишивка, різьблення по дереву. Особливу майстерність місцевого люду засвідчують вироби з овечої шерсті – килими, верети, запаски, скатертини, обруси, рушники, пояси тощо.

Але у побуті мешканців Розток провідне місце посідає ліжникарство. Ліжник – унікальний автентичний виріб гуцулів Українських Карпат. Він зігріває людей століттями. Гуцульщині притаманні свої традиційні візерунки, які відрізняються та вражають не тільки барвистістю, а й надзвичайно поетичними назвами, зокрема: “сиві очі по обочі, квіти всередині”, “мої пчоли добре роять та ще й носьи меду”, “а я маю сиві воли”.

nks.zakfolkcenter.info

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 листопада 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Катя 2019-11-28 / 16:19:57

    Пробувала освоїти ткацтво, але це тоно не моє. Хоча на віоліті вже кілька разів хотіла купити інструмент і спробувати ще раз