Шпаргалка: правила осіннього обрізання винограду

Шпаргалка: правила осіннього обрізання винограду
Правило обрізки зводиться до формування плодової ланки.

 

Плодова ланка — це пара однорічних стрілок. Одна з них обрізається на плодоношення (зазвичай шість-десять бруньок), друга на заміщення — на дві-чотири бруньки. Така обрізка дозволяє і отримати хороший урожай, і бруньки на сучку заміщення дають відмінні пагони. Така обрізка дозволяє отримати компактні кущі і не дає їм віддалятися від основи куща. Важливо обрізку проводити так, щоб плодова стрілка дивилася всередину куща, а сучок заміщення ? назовні.

Якщо до осені на сучку заміщення не виросли паростки, то на плодову ланку беруть пагони з плодової стрілки, намагаючись, щоб вони були найнижчими. Тоді рукава подовжуються всього на 5-10 см в рік. Тобто рукав раніше постаріє і відімре, ніж буде створювати незручності при обрізанні. При обрізанні уважно оглядають рукави і за потреби замінюють їх на молоді лози, що ростуть від голови куща. Це важливо, оскільки вони служать накопичувачами поживних речовин і їх провідниками. Тобто від їх здоров'я залежить врожайність кущів. При заміні рукава молоду лозу обрізають на 50-70 см, довше зазвичай не потрібно.

Коли обрізати виноград — питання відкрите. Є прихильники осінньої і весняної обрізки. Восени виноград обрізають через два тижні після опадання листя, навесні ? як можна раніше.

Недолік осінньої обрізки: після неї кущі гірше переносять зимові морози, вище ризик зараження бактеріальним раком, потрібно залишати страховий запас зайвих бруньок, щоб компенсувати підмерзлі або зопрілі.

Недоліки весняної обрізки: сильний плач виноградних лоз, труднощі при укритті кущів на зиму, більша витрата препаратів при осінньому обприскуванні. Не можна обрізку проводити під час морозів, оскільки лоза стає крихкою, також пізно, коли бруньки набубнявіли... тобто треба вгадати з часом.

Тому кожен вибирає те, що йому ближче. Обрізку починають з основи куща і рухаються до вершини, видаляючи непотрібні пагони, рукави, а також вусики, пасинки і недозрівші частині крони. В результаті повинні залишитися тільки плодові ланки на здорових рукавах.

Ukr.Media

 

12 листопада 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів