Закарпатський рентгенолог Марина Маринець: "Чому так важлива рання діагностика при діагнозі "рак шийки матки"

Закарпатський рентгенолог Марина Маринець: "Чому так важлива рання діагностика при діагнозі "рак шийки матки"
Рак шийки матки — одна з найбільш поширених форм злоякісних новоутворень жіночих статевих органів. Ця недуга – на другому місці у структурі онкогінекологічної захворюваності жіночого населення України.

 

Закарпаття, за даними Міністерства охорони здоров’я, за цим показником – серед лідерів у державі. Водночас, як стверджують лікарі, це саме та недуга, яку реально виявити і правильно діагностувати на ранньому етапі, коли ще можна говорити про ефективну терапію та повне одужання. Тож як убезпечити себе? На що звертати увагу? Які методи обстеження обрати, щоб врятувати життя? Говоримо з лікарем-рентгенологом із Закарпаття Marina Marinets

- Пані Марино, хто найчастіше хворіє?

- На жаль, за статистикою, найчастіше хворіють загалом по країні жінки віком 18–29 років та 30–54 років, тобто, говоримо про репродуктивний вік. Пік захворюваності приходиться на вікову групу 40-44 роки. І це молоді жінки, матусі, що вкрай сумно.

- У літературі зустрічається така цифра: майже у 79% хворих на рак шийки матки захворювання вдається виявити на I–II стадії пухлинного процесу. Як це зробити?

- Певна річ, регулярне відвідування гінеколога, про що лікарі постійно говорять. На жаль, початкові стадії захворювання й передракові стани можуть протікати без симптомів, але їх можливо легко виявити під час гінекологічного огляду. Тільки спеціаліст виявить зміни, що передують розвитку захворювання, і такий огляд необхідно проходити всім жінкам бодай один раз на рік, за необхідності – частіше.

- Який метод діагностики найкращий при встановленні саме цього діагнозу?

- Кожен метод діагностики має свої переваги та недоліки, але при встановленні саме цього діагнозу нерідко лікар може призначити комплексне обстеження. Але при цьому є певні нюанси. Насамперед варто наголосити на тому, що для первинної діагностики раку шийки матки кращого методу, ніж МРТ, немає. Саме за допомогою цього методу обстеження можна чітко візуалізувати зональну анатомію матки, тобто слизову, перехідний та м’язевий, а також зовнішній шар. Досвідчений лікар-рентгенолог за допомогою МРТ зможе побачити ранню стадію недуги, що вкрай важливо для ефективного лікування.

У той же час для визначення стадії при вже встановленому діагнозі краще підійде КТ, цей же метод дозволяє краще візуалізувати поширення метастатичного процесу у більш віддалені лімфовузли поза малим тазом, в інші органи тощо.

Оцінювати результати лікування також краще за допомогою МРТ, при обстеженні в динаміці цей метод більш інформативний, наприклад, дає можливість відрізнити рецидив пухлини від фіброзу через півроку після операції тощо). При МРТ також відсутнє променеве навантаження, що теж нерідко відіграє важливу роль для пацієнта. Як би не було, у кожному індивідуальному випадку вибір методу обстеження має визначити лікар, і в кожного методу – свої переваги. Я ж укотре можу наголосити, що рак шийки матки краще попередити, ніж справлятися з наслідками нелегкого онкологічного лікування. Але навіть із захворюванням, що вже почалося, можна впоратися, якщо виявити його на ранній стадії!

- Ваші поради жінкам?

- Порада єдина – регулярний огляд у гінеколога, бо це єдиний спосіб знизити ризик виникнення раку шийки матки. Рання, комплексна і високопрофесійна діагностика раку шийки матки – це найкраща можливість не пропустити хворобу!

 

25 листопада 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів