Урочище Петровець на Закарпатті – єдиний український гейзер мінеральної води

Урочище Петровець на Закарпатті – єдиний український гейзер мінеральної води
Крім того, на в’їзді в урочище, яке знаходиться в Закарпатській області, стоїть перший в Європі пам’ятник бджолі.

 

Карпатські вулкани перестали вивергатися вже кілька мільйонів років тому і перетворилися в гірські хребти і окремі гори. Але ще й зараз можна спостерігати деякі прояви пізньої стадії вулканізму: грязьові вулкани і водяний гейзер. Гейзер – це джерело, яке періодично викидає високо в повітря струмені води і пари. Найвідоміші гейзери знаходяться в Ісландії, на Камчатці, в парку Йеллоустон. Є свій гейзер і в Україні.

Єдиний в Україні гейзер мінеральної води знаходиться в селі Вучкове Міжгірського району Закарпатської області, в урочищі Петровець на березі гірського потоку. Вода в ньому солона і з залізом, що видно по червоно-оранжевим камінню.

За розповідями лісівників раніше природний фонтан вистрілював потужним потоком заввишки 5-7 м 4 рази на добу. Вода була дуже гаряча і солона як ропа. Краї гейзера були покриті соляними відкладеннями. Все змінилося в 90-і роки XX в. Металургійний комбінат зібрався викупити землю урочища Петровець для будівництва великого оздоровчого комплексу. Вода з гейзера повинна була йти в купелі санаторію. Геологи взялися за спорудження відведення води і порушили водотік гейзера. Вода перестала бити з нього з постійною черговістю, а пішла в трубу. А працівники Верхньогірського та Міжгірського держлісгоспів облашували для туристів рекреаційну зонуі. Відтак кожен охочий зможе напитися корисної води з джерела або перепочити після дороги й почекати унікальне природне явище, коли вода гейзера б’є прямісінько з-під земної кори.

Вода в гейзері зараз холодна, рази в три менше солона, ніж раніше і б’є нерегулярно виключно в горизонтальному напрямку. На кам’янистому березі стоїть вертикально заварений обрізок труби. Навколо неї земля коричнева через високий вміст заліза у воді викидається гейзером. Інша труба виходить із землі горизонтально над річкою. Періодичність вивержень непостійна.

Джерело: пресслужба ЗОУЛМГ

 

25 листопада 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів