В Ужгороді провели заходи з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю

В Ужгороді провели заходи з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю
В Ужгородській міській раді відбувся тренінг "Психологічна готовність до змін. Спосіб мислення та комунікації". На ньому людям з інвалідністю розповіли про необхідність відкритості, закликали поділитися своєю історією, думками, наголошувалося й на рівності прав та згуртованості.

 

Організатори – Закарпатський регіональний центр соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації "Вибір" спільно з Ужгородською міською радою. Зустріч провели в рамках реалізації грантового проєкту "Удосконалення послуг із догляду за здоров’ям у соціальних закладах" за фінансової підтримки Програми транскордонного співробітництва Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014–2020.

Тематична акція “Я можу і ти можеш” опівдні відбулася на площі Поштовій. Наголошувалося, що Міжнародний день людей із інвалідністю не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем такої категорії громадян, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, звертає увагу суспільства на переваги, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті.

Учасники акції розповідали особисті історії, для всіх охочих провели інструктажі, як використовувати спецзасоби для пересування – зокрема, можна було спробувати їхати на візках. На благодійному ярмарку можна було придбати вироби ручної роботи людей з інвалідністю. Долучилися до акції й різноманітні організації: благодійний фонд “Карітас”, Закарпатський регіональний центр соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації "Вибір", ГО “Товариство захисту осіб з особливими потребами “Надія”, Ужгородський міський територіальний центр соціального обслуговування, благодійного фонду “Все можливо”, громадська організація “Щасливі діти”, медико-соціальний реабілітаційний центр “Дорога життя” тощо.

На липень 2019 року на обліку в Ужгороді зареєстровано 5 тисяч 383 людей з інвалідністю, з них 486 – дітей з інвалідністю. Про це йшлося на пресконференції в Ужгородській міській раді. Міський голова Богдан Андріїв зазначив, що реалізація грантового проєкту "Удосконалення послуг із догляду за здоров’ям у соціальних закладах" за фінансової підтримки Програми транскордонного співробітництва Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014–2020 дасть змогу покращити соціальну адаптацію та реабілітацію осіб з інвалідністю. “У місті є кілька громадських організацій осіб з інвалідністю і діяльність міської ради спрямована, зокрема і, на те, аби ці люди могли навчатися, працювати, брати участь у громадському житті», – сказав, зокрема Богдан Євстафійович.

Менеджерка проєкту Леся Носенко розповіла, що ставили мету – покращити здоров’я клієнтів закладів соціальних послуг у Кошицькому краї (залучено 13 організацій) та Закарпатській області (7 організацій). Зазначила, що проєкт стартував 1 листопада і розрахований до кінця жовтня 2020 року, сприятиме викоріненню стереотипів і зміні поглядів суспільства на людей з інвалідністю.

Заступник міського голови Олександр Білак розповів, що запрошення до проєкту надсилали майже двом десяткам організацій, а учасниками стали найактивніші, готові працювати на довгострокову перспективу.

Наталія Ліхольот, представниця Програми транскордонного співробітництва «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014–2020», розповіла: “В Україні пріоритетні регіони програми – Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька області. Уже проведено два конкурси проєктних пропозицій, із Закарпаття відібрано 35 проєктів”. 14 листопада стартував останній конкурс проєктних пропозицій із загальним бюджетом 17,3 млн євро. Останній день подання заявок – 13 лютого 2020 року, наголосила Наталія Ліхольот.

Керівниця Закарпатського регіонального центру соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації "Вибір" Василина Марко подякувала владі за підтримку, розповіла про завдання центру – залучити молодих працездатних людей з інвалідністю до суспільної роботи.

На пресконференції анонсували й подальше проведення різноманітний тренінгів та акцій у рамках проєкту, а ще – надання соцпослуг людям з інвалідністю й через онлайн-простір.

Джерело: пресслужба Ужгородської міської ради

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

03 грудня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів