Ідея на вихідні – куди ужгородцям поїхати на різдвяні ярмарки!

Ідея на вихідні – куди ужгородцям поїхати на різдвяні ярмарки!
Ужгород – унікальне місто. Тільки тут щодватижні проходить якийсь фестиваль чи ярмарок. Тим не менш, ужгородці зовсім не розбалувані, адже ця кількість ніяк не корелює з якістю.

 

Втім, саме розпочався сезон різдвяних ярмарків і ми можемо легко глянути, які ж вуличні забави у наших сусідів, – пише Varosh.

Плануєте поїздку на ярмарок в Європу? Кілька порад з цього списку вам точно згодяться. Не плануєте? Ну так діла не буде, швидко пишіть друзям і домовляйтесь про поїздку. У вас ще три тижні!

Що то за ярмарки такі?

У католиків є чудова традиція під назвою адвент – це 4 тижні перед Різдвом, які всі проводять в радісному очікуванні свят. Основні елементи адвенту – різдвяний вінок з чотирма свічками (запалюють по одній кожної неділі, і до Різдва вже горять всі 4 свічки), адвентний календар з віконечками (кожного дня відкриваєш нове віконечко і знаходиш там маленький подарунок) ну і власне різдвяний ярмарок, про який мова далі.

В кожному місті на центральній площі з’являються ярмарки з дерев’яними будиночками в одному стилі, в яких продають продукцію ручної роботи від місцевих виробників та різні смаколики. Традиційний напій – глінтвейн, а також інші гарячі алкогольні напої. На вибір також є всі можливі варіанти вуличної їжі, залежно від традицій конкретної країни чи міста. Крім цього, на ярмарку можливі різні розваги: концерти з живою музикою, ковзанка, конкурси, фотозони. Зазвичай в таких місцях дуже людно і шумно, особливо надвечір. Але враження чудові! 

Imgpsh Fullsize Anim (1)

А щоб похід на такий ярмарок був ще приємнішим, ловіть кілька порад з власного досвіду:

1. Запасіться дрібними грошима

Я вже давно не беру готівку в подорожі, 90 відсотків всіх розрахунків за кордоном можна зробити картою. Але якщо ви прямуєте на ярмарки, доведеться таки обміняти гроші. Постарайтесь розбити суму на дрібні купюри. А ще краще – наберіть монет. Звісно, вам відрахують і решту, але це займає час. До того ж, даючи решту з великої суми, вас легше обрахувати, навмисно чи ні.

2. Застава за чашку

На деяких ринках вам можуть запропонувати напої в паперовому чи пластиковому стаканчику, та це радше виняток. Зазвичай їх подають в красивому тематичному посуді, за який беруть заставу. Наприклад, на ярмарку в Аахені порція глінтвейну коштувала 3.5 євро, застава за чашку – ще 3.5. Тобто відразу треба заплатити 7, а заставу вам повертають, коли ви віднесете порожню чашку знову на касу. Багато хто не повертає чашки, адже це оригінальний сувенір. Наприклад, з цьогорічного туру різдвяними ярмарками наша компанія привезла щонайменше 8 різних видів чашок. На кожній вказаний рік та місто, до того ж дизайн в кожної унікальний!

Якщо сувенір вам не потрібен і ви не хочете платити заставу – є вихід. Просто прихопіть свою екочашку чи термос і просіть, щоб вам наливали напої туди.

3. Прогуляйтесь по ярмарку вдень

Звісно, найколоритніше там ввечері. Святкова ілюмінація, концерти, натовп людей з глінтвейном в руках – саме заради такої атмосфери і їдуть сюди. Але обов’язково прогуляйтесь по ярмарку і вдень, це ніби зовсім інший вимір. Все дуже спокійно і невимушено, продавці в магазинчиках нікуди не поспішають і готові з вами поговорити про життя, пожартувати, часто дають скуштувати свою продукцію. Також цікаво при денному світлі роздивитись різні деталі, на які ввечері не звертаєш уваги: прикраси на ялинках, дерев’яні статуетки на дахах будиночків, омела, підвішена над столиками. Ярмарок вдень і вночі справляє зовсім різне враження.

4. Ярмарки в різних містах

Якщо є можливість – обов’язково заплануйте собі відвідини ярмарків у двох містах – великому та маленькому. Ви будете здивовані. Ніби ті самі пропозиції напоїв та страв, але атмосфера кардинально різниться. У великому місті на вулицях постійний двіж, часто бувають пробки з людей, доводиться почекати в черзі. Тут атмосфера мегаполіса – хто добре працює, той добре відпочиває. В малому місті все навпаки – ярмарок йде розмірено, людей суттєво менше, ти сам перестаєш поспішати і ловиш себе на тому, як стоїш з келихом грогу і розглядаєш в’язані шкарпетки, які продають в сусідньому будиночку. Однозначно варто порівняти і визначити, який ритм більше для вас!

gal-67203

gal-67207

gal-67211

gal-67215

gal-67219

gal-67223

gal-67183

gal-67187

gal-67191

gal-67195

gal-67199

5. Куштуйте різні напої

Гарячі алкогольні напої – фішка різдвяних ярмарків. Всі одразу думають про глінтвейн, але вибір насправді набагато більший. Є різні види пуншу, грог, мікси з амаретто чи ромом. В мене особисто відкриттям року став яєчний пунш. Не спішіть моршити лоба, це дуже смачно! Трохи нагадує заварний крем. Не обмежуйтесь традиційними напоями, куштуйте нове!

6. Одягайтесь тепло

Якщо вам здається, що ви одягнулися достатньо тепло – додайте ще один шар одягу. Навіть не думайте йти без шапки та рукавичок. Вам потрібно буде провести кілька годин на холоді, до того ж ви будете мало рухатись. Не розраховуйте, що напої вас грітимуть – ефект тимчасовий, а потім буде ще холодніше.

Лайфхак – можна придивитись заздалегідь кілька стратегічних пунктів обігріву навколо ярмарку. Це може бути церква чи сувенірний магазин. Головне щоб ви могли там провести кілька хвилин і відігрітись.

А тепер невелика ложка дьогтю, але ви ж знаєте: попереджений – значить озброєний.

7. Туалети

Традиційна проблема всіх заходів під відкритим небом. Але все не так критично, як на наших фестивалях. Туалети є. Просто раджу заздалегідь звернути увагу де вони знаходяться і скільки коштують. В найпотрібніший момент ви можете розгубитись у натовпі. Туалети зазвичай платні і ціни різні. Ресторани поруч з ярмарком часто теж роблять свої туалети платними. Але в них все ж зручніше, ніж в мобільних.

Тому, відкладіть трохи дрібних грошей на такі потреби.  

8. Кишенькові злодії

О так, вони є і там. Будьте дуже уважними, особливо в тисняві. Носіть рюкзак чи сумку перед собою, ідеально якщо це буде бананка. А гроші і телефон взагалі краще тримати у внутрішній кишені.

Куди поїхати на ярмарок?

І наостанок підбірка цікавих ярмарків неподалік – якраз щоб влаштувати собі вікенд з новими враженнями. 

Будапешт + Сентендре

Складно знайти закарпатця, який ще не бував в Будапешті. Та навіть якщо ви вже маєте фото з усіх найпопулярніших оглядових майданчиків міста, на різдвяний ярмарок поїхати точно варто. А ще виділіть кілька годин на затишний Сентендре. 

Прага + Чеськи Крумлов або Оломоуц

Різдвяні ярмарки в чеській столиці дуже завантажені, такої кількості людей не побачиш і в метро в час пік. Тим не менш, локація дуже популярна. А якщо захочете відпочити від натовпу і в спокої насолодитись атмосферою – їдьте в Оломоуц чи Чеськи Крумлов. 

Відень + Братислава

Віденські ярмарки цілком класичні, але від того не менш привабливі для відвідування. До того ж, цікавим буде порівняння з сусідньою Братиславою. Між містами всього година їзди, можна встигнути два ярмарки за один день!

Img 20191201 095226

Кельн + Аахен

Маршрут, яким ми проїхались кілька днів назад. У Кельні кілька ярмарків і найвідоміший з них просто біля величного Кельнського собору. Тут можна купити навіть продукти українських виробників. Наприклад, свій окремий стенд має компанія U-Gears! Аахенський ярмарок набагато спокійніший і затишніший, а традиційна архітектура додає особливого шарму.

Краків + Закопане

Важко сказати, котре з цих двох міст більш насичене туристами в різдвяно-новорічний період. Але різниця в атмосфері все ж помітна необзроєним оком. До того ж, під час відвідин Закопаного гріх не скористатися можливістю і не піднятись до Морського Ока. 

Хочете впоратись за день? Тоді вам в Кошіце чи Дебрецен. В обидва міста легко дістатись автомобілем або громадським транспортом, є можливість виїхати рано вранці і повернутись ввечері. Також, багато приватних перевізників пропонують одноденні тури на ярмарок в ближні міста Словаччини та Угорщини.

Софія Меренич, спеціально для Varosh

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 грудня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів