Високо в горах: як живуть мешканці села Свобода на Закарпатті

Високо в горах: як живуть мешканці села Свобода на Закарпатті
У День Свободи та Гідності журналісти відшукали в Україні місця з назвою Свобода.

 

Таких сіл виявилося шість, ідеться в сюжеті ТСН. Найвіддаленіше з них розташоване в Карпатах. На обрії парують гори, із заповідника неподалік чути вовків, ніде немає жодного вказівника – табличка є тільки на храмі, та й там назва села написана чомусь через літеру “Л”. Секретарка сільради запевняє – це не помилка, просто мешканці Свободи звикли називати її Слободою, з наголосом на першому складі.

“Ми було то під Австро-Угорщиною, то під Чехією, то під іншими державами, тому в нас багато слів запозичених з інших мов. Люди кажуть Слобода, але насправді це Свобода”, – пояснила Марія Красняник.

У Свободі близько трьох сотень мешканців. Священник відчиняє двері храму для них щонеділі та у свята. Він показує церкву, зведену коштом громади 18 років тому, та розповідає історію назви села. “Першими, хто поселився, були втікачі від польських панів. Вони вважали, що життя в далекому лісі буде для них свободою”, — каже отець Ігор Бембило. В його парафії все прозоро: пожертви та витрати записані на аркуші, кожен знає, скільки грошей залишається церковній казні, що зарплатня панотця 3000 гривень тощо. Мають у церкві й бібліотеку, де, зокрема, словник діалекту. Без нього інколи мешканця Свободи не зрозумієш.

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 грудня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів