"Глиняний" експеримент не вдався? На Мукачівщині грунтовою дорогою ні пройти, ні проїхати (ФОТО)

"Глиняний" експеримент не вдався? На Мукачівщині грунтовою дорогою ні пройти, ні проїхати (ФОТО)
Про результат експерименту будівництва дороги на Закарпатті за принципово "новою технологією" написала у соцмережі Фейсбук журналістка Тетяна Когутич.

 

"Друзі, прошу розголосу!

До мене звернувся голова села Лохово в Мукачівському районі з приводу недоремонтованої дороги за новою супердешевою технологією, яку вирішили втілити тут в рамках експерименту ( а чи планово — хтозна) — пам”ятаєте, я вам писала і виставляла фото про австрійський “болотяний експеримент” три тижні тому.

Експеримент, як ви вже зрозуміли — не вдався, але біда в іншому. Експериментувати вирішили на людях — адже вулиця, 2, 5 км якої “відремонтували” за супертехнологією, є однією із сільських, там живе 12 сімей, які уже три тижні залишаються відрізаними від цивілізації. Чому? А тому, що вулиця непроїзна — в силу того, що її завалили болотом, яке, мокре (ну бо зима і вогко!) так і не перетворилося в тверде покриття, що, в принципі, було неважко спрогнозувати. Люди ходять брудні пішки на роботу, діти в садок і школи, машини лишають хто де поблизу — бо заїхати важко, машини годі відмити, ну й встрягнути можна.

Але це ще півбіди. У вулицю вже три тижні не заїжджає сміттєвоз (причина та ж: бо підрядник не хоче застрягнути), сюди в разу чого не заїде ні швидка, ні інша термінова служба, голова каже, що не дай Бог хто помре із громадян — то навіть не знати, що робити.

Василь Левицький, голова села, говорить, що він особисто, та жителі вулиці Вакарова, яку занесли болотом і зробили непроїздною, уже тиждень оббивають пороги у мукачівській РДА — але наразі проблему на місцевому рівні вирішити не вдалося. В.о. голови РДА Андрій Данканич запевнив, що проблема вирішується — але того, аби вона вирішувалася, не видно, та й коли вирішиться — точно не зазначив.

- Минулого тижня підрядник ще трамбував вулицю, але у ніч з неділі на понеділок підрядник забрав усю техніку, каток — і як вітром здуло. Та й той каток не міг зробити нічого вже на дорозі, бо він уже минулого тижня, коли йшов дощ, не вкатував глину — вона просто налипала і тяглася за ним. Якщо експериментувати — то таке треба було робити влітку.

Нас як сільську раду не запитували, чи хотіли б стати учасниками такого дорожнього експерименту — на вулицю просто три тижні тому нагнали техніку і почали роботи, на другий день до мене прийшов обласний депутат Андрій Сербайло, який від області керував процесом разом із підрядником австрійською фірмою, з проханням допомогти із наданням техніки для розрівнювання та трамбування глини, яку вони вже завезли на вулицю. Зараз цей депутат не реагує на наші прохання завершити процес і зробити вулицю знову проїзною.

Підрядник ще минулої п'ятниці обіцяв людям на вулиці завезти поверх глини відсів — але в неділю вночі забрав техніку і його як вітром здуло.

Зі слів голови, люди розлючені і обіцяють, що коли до понеділка на цей дорожній колапс не буде реакції обласного керівництва (якщо районне вирішити не в змозі) — замовлять грейдер і просто зсунуть цю глину з тої вулиці на проїжджу частину, якою на роботу добирається весь кущ — до траси, що веде на Мукачево чи на Ужгород. "Якщо ми не можемо їздити, хай усі потерплять" - кажуть.

Відтак, ми просимо обласну владу зреагувати на ситуацію і виправити її якнайскоріше, сказав Левицький.

Дорога, яку ремонтували за “глиняною” технологією, не комунальна — вона належить обласному автодору, додає голова села.

Ну я від себе теж додам — шановні можновладці, якщо ви хочете експерментувати, робіть це біля своїх дворів та будинків. А якщо бачите, що експеримент не вийшов — загладьте ситуацію. Не треба вважати людей за бидло і ставити перед фактом тільки тому, що вони живуть в селі і за замовчуванням мовчки стерплять. Ми з вами живемо в ХХІ столітті, і в селах давно не їздять на возах.

Ось фото "дороги", зроблені в неділю до снігу і те, як вона виглядає зараз. Ну і репост вітається", – пише Тетяна Когутич.

Нагадаємо: 

Австрійці пропонують ремонтувати закарпаські дороги за канадською технологією – з використанням глини і спеціальних розчинів

Глину змішають з рідиною: на Закарпатті збудують дорогу за принципово новою технологією

uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

05 грудня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів