Замки, мініскульптурки й туристична інфраструктура: На Закарпатті відроджують "Соляний шлях"

Замки, мініскульптурки й туристична інфраструктура: На Закарпатті відроджують "Соляний шлях"
Дослідження та відновлення історичного "Соляного шляху" розпочали на Закарпатті. Серед планів у тому числі створення туристичного маршруту замками Закарпаття. Проєкт "Відновлення туристичної привабливості історичного "Соляного шляху" представили учора в Хусті.

 

Масштабний проєкт реалізовують у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства "Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020" за фінансової підтримки Євросоюзу. Загальний бюджет становить 382 918,23 Євро, внесок ЄС - 344 626,40 Євро, термін реалізації –12 місяців.

Сам маршрут особливий тим, що він охоплює територію двох країн: України та Угорщини. Саме у цих місцях уздовж річки Тиси пролягав один із найбільших соляних шляхів. Зі слів історика, археолога Володимира Мойжеса, Солотвинське соляне рудовище є одним із найбільших у Карпатському регіоні. Сіль тут добували ще з епохи Бронзи. 

В. Мойжес - крайній ліворуч

Транспортували сіль як суходолом, так і рікою – для цього навіть існували спеціальні митні пости. А відповідно, для зручного транспортування солі вздовж ріки будували городища.

«Це була не спонтанна забудова, а спланована — все було розраховано на контроль і видобуток солі, зручне її транспортування, щоб контролювати і оберігати торговий шлях», пояснює Володимир Мойжес.

Так, у рамках реалізації проєкту планують реалізацію низки заходів: 

  • проведення конференцій;
  • встановлення мініскульптурок для позначення замків;
  • зйомки відеофільма про маршрут, яким переправляли сіль;
  • випуск книги-дослідження про цей маршрут (об'єкти, постаті, напрямки);
  • презентації;
  • встановлення дороговказів на шляху до пам'яток.

Зокрема, проєкт торкнеться 5 замків на території Закарпаття: Хустського (тут також проведуть реконструкцію пішохідно-паркувальної зони), Вишківського замчища, Квасівського, Королевського та Виноградівського замків — тут розчистять території від сміття та зайвої рослинності.

Продовжиться туристичний маршрут і з угорської сторони, де так само займатимуться розвитком та промоцією відповідної інфраструктури.

Ксенія ШОКІНА спеціально для Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

13 грудня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів