Різдво в Угорщині: що треба знати, щоб не зіпсувати собі відпочинок у Будапешті

Різдво в Угорщині: що треба знати, щоб не зіпсувати собі відпочинок у Будапешті
Будапешт на Різдво та Новий рік фантастичний. Вулиці й площі потопають у святкових вогнях, кожне дерево в центральних частинах міста підсвічене, всюди святкова ілюмінація, вбрані у гірлянди й прикраси ялинки і, звісно ж, різдвяні ярмарки – епіцентри святкового настрою. Ароматом прянощів і гарячих напоїв повняться вулиці.

 

Якщо ви точно вирішили приїхати в угорську столицю саме в цей період, вам треба знати наступне:

1. Різдвяні ярмарки в Будапешті відкриваються раніше за всі інші ярмарки в Європі, але працюють тільки до 1 січня, зрідка до 2-го. Одразу після Нового року свята вважаються завершеними. Весь різдвяний антураж буде зібрано, спаковано і відкладено до наступного листопада. Тому правильно плануйте дати.

2. Різдво – для угорців свято дуже сімейне, домашнє. Всі вони, навіть поліція, водії таксі і власники ресторанів, хочуть провести його вдома з сім’єю, а не на роботі. Тому попри різноманітність святкових заходів, саме у Святвечір 24 грудня вулиці Будапешта будуть порожні, як після апокаліпсису. Ні автівок, ні людей, ні поліціянтів, та навіть бомжів нема, де-не-де блисне жовтий бік таксі. Це чудовий момент походити містом і побачити його зовсім по-новому. Можна навіть посеред вулиць і проспектів вільно полежати. Але ви не знайдете жодного закладу, який би в цей час був відкритий. Якщо й працюватиме якийсь бар, один на мільйон, то будьте певні, тільки за попередніми замовленнями. Також 24-го і 25-го в скороченому режимі працюють ярмарки, купальні та музеї.

3. Після Різдва життя на один день завмирає. Десь з обіду 24 грудня і по 26 грудня жодна крамниця, базар чи супермаркет не працюватимуть. Ресторани відкриті один з двадцяти, транспорт їздить за ледачим графіком. Тому закупіть їжу заздалегідь, якщо не хочете сидіти на кленовому листочку два дні.

4. Новий рік тут святкують одну ніч. 31 грудня – робочий день, наступного дня всюди вихідний, потім відразу на роботу. Ця ніч називається Сільвестер. Якщо Різдво – свято сімейне, то Сільвестер – свято для компаній, вулиць та клубів. У новорічну ніч будуть всюди тлуми підпилих людей і безкінечні вибухи. В Будапешті не організовують офіційний міський новорічний феєрверк, але є указ, за яким повнолітнім дозволено купувати і використовувати піротехнічні засоби в новорічну добу. Це єдина така доба в році, тому її використовують з усіх сил, аж так, аби відвалилися вуха. Тому просто будьте готові до грандіозних натовпів і страшного галасу та шуму. Якщо ви планували гламурно і романтично гуляти новорічними будапештськими вуличками, зробіть це до Сільвестера. Бо ніч Сільвестера – це проштовхуватися через юрму, лякатися від несподіваних вибухів, разом з усіма на площі Верешмарті, площі Нюготі або на вулиці Казінці горлати і рахувати хвилини, пити шампанське (ви маєте взяти його з собою), потім піти на якусь вечірку. Її треба обов’язково замовити заздалегідь.

Будапешт різдво екскурсія

Різдво в Будапешті: заведено обдаровувати один одного

Ще кілька фактів про Різдво в Угорщині:

  • На угорський різдвяний стіл заведено подавати рибу, бо її луска нагадує монетки. Класична страва для святкової вечері – голасли, тобто угорська уха, вона принесе в оселю гроші. Також обов’язково мають бути бейглі – угорські солодкі рулети з різними начинками. Зокрема для Різдва на столі мають бути бейглі з маком, який символізує добробут, і горіхами, які відганяють злі помисли й наміри. Ще мусять бути голубці, які захищають дім від злиднів, мед, який має підсолодити будні всіх членів сім’ї, і часник – символ сили, енергії та здоров’я. Іноді подають «ангельські» ковбаси і «ангельський» холодець із власної свинини – angyali kolbász, angyali kocsonya. Раніше був також звичай різати одне велике яблуко на стільки частин, скільки людей є за столом – для єдності. Нині він ще де-не-де використовується.
  • Дуже важливий угорський різдвяний звичай – обдаровувати один одного. У минулому подарунками були символічні речі невисокої цінності, наприклад фрукти чи щось виготовлене власноруч. Кожен, хто в цей період приходив у дім, міг розраховувати на презент: горіхи, яблука, тістечко. «З подарунком обдарований отримував частинку раю, це було головним сенсом дарування», – повідомляє угорський католицький лексикон. Нині дрібні подарунки заведено дарувати друзям, лікарям, колегам. Куди би ви не йшли у справах в адвентський період, візьміть з собою шоколадку чи який-небудь невеличкий різдвяний символ, ялинкову іграшку або інше. Від вас його приймуть з величезною радістю. Близьким людям заведено дарувати дорожчі подарунки, запаковувати їх у красиві коробки і класти під ялинку.

Джерело

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

14 грудня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів