Про запобігання та протидію насильству щодо жінок Закарпаття говорили в УжНУ

Про запобігання та протидію насильству щодо жінок Закарпаття говорили в УжНУ
12 грудня в Ужгородському університеті влаштували круглий стіл, присвячений темі запобігання та протидії насильству щодо жінок і дівчат у Закарпатській області. Ініціатором заходу став Центр ґендерної освіти, що функціонує при виші. Круглий стіл мав на меті підбити підсумки роботи цього року та окреслити завдань на наступний.

 

Час зустрічі зумовлений і ширшим контекстом, адже нещодавно відбулося кілька важливих заходів міжнародного і всеукраїнського рівня такого ж тематичного напрямку. Серед них – щорічна Всеукраїнська соціальна акція «16 днів проти насильства», яка починається 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, і триває до 10 грудня – Дня прав людини. Основне її завдання – привернення уваги громадськості до двох актуальних проблем: запобігання та протидії домашньому насильству й торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ та громадських об’єднань задля поєднання зусиль щодо захисту прав людини. Днями відбувся й третій Український жіночий конгрес (10–11 грудня), результати діяльності якого теж обговорили під час круглого столу.

Зі вступним словом на заході виступила проректорка УжНУ  Мирослава Лендьел: «Центр ґендерної освіти при УжНУ є найстаршим і найдосвідченішим з-поміж подібних закладів в Україні. Це потужний осередок, який об’єднує фахівців з ґендерних питань у нашій області. Як знаємо, Україна приєдналася до глобального процесу забезпечення сталого розвитку, і одна з його цілей – ґендерна рівність та запобігання насильству. Дуже важливо, що ми починаємо про це говорити. Адже сказати про це – значить почати вирішувати. Згадую 90-ті роки, коли такі теми не обговорювалися, і це мало сумні наслідки. Сподіваюся, що до заходів Центру буде залучено ще більше представників владних органів і представників ГО».

Роботу розпочали з доповіді директорки Центру ґендерної освіти Маріанни Колодій. Соціологиня зазначила, що, підсумовуючи напрацювання протягом року, можна говорити про нові виклики та питання у сфері протидії насильству та захисту жінок і дівчат. Зокрема, як стверджує статистика, кількість жінок, що постраждали від насильства за останній рік, зросла. Так, на порядку денному обговорення питань для роботи Центру та інших організацій цього напрямку:

  • визначення теми адвокації на 8 березня 2020 року;
  • питання ухвалення виборчого кодексу з ґендерними квотами, адже наприкінці 2020 року пройдуть місцеві вибори, та Етичного кодексу щодо неприпустимості сексизму та дискримінації;
  • адвокація Стамбульської конвенції та інше.

До виступу було заявлено 12 доповідей, котрі порушували теми насильства щодо різних груп жінок. Зокрема, тему дискримінації жінок-мігранток порушено в доповіді правозахисниці Євгенії Мелеш.

До обговорення питань долучилася й начальниця відділу правопросвітництва Ужгородського міського центру з надання безоплатної правової допомоги Марія Бецко: «Хочу почути, які заходи проводяться, щоб протидіяти насильству у сім’ї, та як практично ми можемо захистити жінок, які потрапили у складні життєві ситуації. Для мене важливо обмінятися досвідом з колегами у вирішенні цих питань». Як відзначила пані Марія, безпосередньо до її компетенції не входить вирішення питань протидії насильству, але згаданий центр надає й послуги зі стягнення аліментів та розірвання шлюбів.

За результатами круглого столу були розроблені рекомендації у сфері запобігання та протидії насильству щодо жінок і дівчат у Закарпатській області. Після погодження вони будуть опубліковані на сайті УжНУ.

Галина Гичка,

фото авторки та Центру ґендерної освіти УжНУ

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

15 грудня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів