Ужгород поповнився мініскульптурками – одна з них біля хімфаку УжНУ

Ужгород поповнився мініскульптурками – одна з них біля хімфаку УжНУ
Кількість мініскульптурок в Ужгороді стрімко наближається до півсотні. Упродовж цього місяця в місті відкрили дві нові – одна з них поблизу хімічного факультету, інша – на вулиці Гойди. Обидва пам’ятники створили скульптор Роман Мурник та коваль Степан Руснак.

 

Федір Шандор

Скульптурка біля хімфаку присвячена італійському роду Другетів, що понад 360 років правили містом. Туризмознавець, професор УжНУ Федір Шандор розповідає: «Це збірний образ Другетів, а не конкретна персона. Ці люди зробили Ужгород містом у класичному розумінні: принесли сюди культуру, вищу освіту, театр, садівництво, традицію будувати вулиці й забудовувати їх з обох боків, почали зводити греко-католицький собор тощо. Розміщення скульптурки теж не випадкове: маленький Другет стоїть поблизу будівлі хімфаку, що раніше була гімназією, названою на їхню честь, та дивиться на замок, який колись належав цьому роду». До слова, у 1943 році на місці нинішньої Церкви адвентистів сьомого дня, що позаду хімфаку, стояв пам’ятник Другетам.

Другу скульптурку Ужгороду 18 грудня приніс Святий Миколай, та ще й одягнув за своєю подобою – у червону шапочку й шарфик. Розмістилася вона на вулиці Гойди поблизу відділення Комінвестбанку. І це неспроста: Мілтон Фрідман, що втілений тут у бронзі, був видатним американським економістом, відомий своїми роботами з макроекономіки, мікроекономіки, економічної історії, статистики та захистом вільного капіталізму. Його родина походила із закарпатського Берегова (щоправда, тоді це був угорський Береґсас). Сам же майбутній економіст народився вже в Нью-Йорку у 1912 році.

Скульптурка роду Другетів

Цікаво, що цей чоловік – єдиний виходець із Закарпаття, який є лавреатом Нобелівської премії: отримав її за досягнення у дослідженні споживчого аналізу, розробку грошово-кредитної теорії та демонстрацію складності стабілізаційної політики.

Ксенія Шокіна

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

23 грудня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів