Депутати Закарпатської облради вважають неприпустимим об’єднання областей завдяки їх укрупненню

Депутати Закарпатської облради вважають неприпустимим об’єднання областей завдяки їх укрупненню
На 17-й сесії облради депутати ухвалили рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо реформи адміністративно-територіального устрою України», яке направили до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України та народним депутатам від Закарпатської області.

 

У документі наголошується, що Закарпатська обласна рада активно підтримує дії центральної влади, спрямовані на децентралізацію  та оновлення конституційного регулювання здійснення місцевого самоврядування і організацію адміністративно-територіального устрою відповідно до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування.

Водночас загалом, підтримуючи поданий Президентом України до Верховної Ради України законопроєкт № 2598 «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)», депутатський корпус обласної ради занепокоєний можливими негативними наслідками окремих його положень, які можуть мати місце у випадку його прийняття у поданій редакції.

Законопроєктом запропоновано запровадити такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим, правовий  статус яких визначатимуть закони.

Законопроєкт передбачає ліквідацію районів та запроваджує поняття округ, створення й кількість яких буде прописано окремим законом. Згідно з прогнозами Мінрегіону, який нещодавно презентував у Верховній Раді України власне бачення реформи районного (субрегіонального) рівня місцевого самоврядування, замість 490 чинних районів мають бути створені 102 нових ? більш спроможних та ефективних.

У той же час, на відміну від чинної Конституції України, яка  чітко називає кількість областей та їх найменування, законопроєкт № 2598 не визначає ні кількості, ні назв областей. Повноваження щодо прийняття рішень по цих питаннях отримує Верховна Рада України. Тобто Верховна Рада отримує можливість на свій розсуд визначати межі областей, округів й регіонів України, не спираючись при цьому на  300 конституційних голосів.

У зв’язку із цим, викликає занепокоєння, ідея, яка шириться деякими електронними ЗМІ та лунає у риториці багатьох політиків й дотичних до процесів адміністративної реформи урядовців про наміри об’єднати Закарпатську область із сусідніми.

«Вважаємо, що подібна перспектива укрупнення областей є неприпустимою, зважаючи на історичні особливості розвитку, мультинаціональний склад населення, географічне розташування, сусідство Закарпаття із чотирма країнами ЄС та налагоджене транскордонне співробітництво.

Окрім того, історія України та європейський досвід свідчить, що спроба підвищити ефективність локальних адміністративних одиниць за рахунок механізмів укрупнення, часто призводила до занепаду дрібних поселень і поглиблення проблем депресивності периферійних територій», ? ідеться у Зверненні.

Тож,  «З огляду на вищенаведене, з метою забезпечення стабільності системи  адміністративно-територіального устрою, пропонуємо у поданому на розгляд Верховної Ради України проєкті № 2598 «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)»  передбачити чітке визначення переліку областей України, як це закріплено у статті 133 чинної редакції Конституції України.

Чітко усвідомлюючи, що удосконалення територіальної організації влади є однією із найзатребуваніших реформ у суспільстві,  ми, депутати Закарпатської облради, просимо при моделюванні системи  адміністративно-територіального устрою України врахувати нашу позицію щодо неприпустимості  об’єднання областей та передбачити створення в укрупнених районах (округах) місцеві ради і виконавчі комітети з тим, щоб належним чином були представлені інтереси усіх жителів і територіальних громад», – наголошується в документі.

Виконавчий апарат облради

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 грудня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів