Текстильні листівки представила на виставці в Ужгороді майстриня Ірина Лукашенко (ФОТО)

Текстильні листівки представила на виставці в Ужгороді майстриня Ірина Лукашенко (ФОТО)
Кілька сотень листівок у техніці печворк (клаптикове шиття) представила в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка майстриня Ірина Лукашенко. І це – лише третина, а то й четвертина з того, що є в її колекції.

 

Жінка розповідає, що печворком захопилася так давно, що й складно назвати, коли саме це було. Згодом у кооперації з іншою майстринею започаткували сайт ДублИрин, де почали ділитися з рукодільницями своїми напрацюваннями. На сайті запрацював і форум, що з часом об'єднав любительок клаптикового шиття з різних куточків світу. 

Одного разу майстрині зрозуміли, що час їм розвіртуалізовуватися і виходити за межі спілкування у рамках форуму – так вирішили обмінюватися листівками власного виробництва. Зараз у колекції Ірини є листівки з різних країн та континентів: Америці, Африці, Європі та навіть Австралії. А її, відповідно, – роз'їхалися по всьому світу.

Цікаво, що листівками обмінюються не лише до свят, але й просто тематично. Приміром, була тематика виробів з мішковини, парчі, мережива, печворкували й на тему котиків, будиночків тощо. 

Сама ідея виготовлення листівок із клаптиків тканини зародилася в Америці, однак майстрині адаптували це під наші реалії з доступних українцям матеріалів. Згодом видали й книгу. Один примірник книги, до слова, Ірина Лукашенко під час презентації подарувала нашій бібліотеці, аби ужгородці мали можливість навчитися клаптиковому шиттю.

На виготовлення однієї листівки може піти від пів години до кількох днів – усе залежить від складності вироба. 

Виставка триватиме до двох тижнів. Вхід традиційно вільний.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

13 січня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів