Втрачені перлини Закарпаття: як неподалік Воловця колись діяв мінікурорт з цілющою водою (ФОТО)

Втрачені перлини Закарпаття: як неподалік Воловця колись діяв мінікурорт з цілющою водою (ФОТО)
Ви звертали увагу на досить нетипову залізничну станцію Занька (між зупинками 1663 км та Яблунів, неподалік Воловця)? Сьогодні ми мало знаємо про неї, хоча це не просто зупинний пункт однієї з перших залізничних ліній Закарпаття (Мукачево-Свалява-Лавочне), а ще й відома рекреаційна місцевість ХІХ-ХХ ст.

 

Ще в 1846 р. у звіті представників Будапештської королівської спілки лікарів повідомлялось про аналіз тамтешнього джерела мінеральної води. Зазначалось, що вона має добрий смак, проте місцеве населення не вживає її у якості напою, але використовує для ванних процедур. Спочатку тут виникає зовсім простий купіль у формі викопаної ями. З часом він еволюціонує до значно облаштованіших конструкцій, здобуваючи все більшу популярність серед тогочасників.

Станом на 1925 р. навколо джерела було зведено багато дерев`яних будиночків та колиб, у яких розміщувались бажаючі оздоровитись у цілющій природній воді. Воду з джерела підігрівали у казанах. Нижче за рівнем був облаштований купіль з кількома дерев`яними ваннами, вода до яких подавалась із казанів за допомогою жолоба. Як люкс послугу можна було замовити хвойну ванну. У журналістських матеріалах того часу зазначалось, що особливою популярністю мінікурорт користується серед жінок. Вважалось, що місцева вода, окрім загальних цілющих властивостей, здатна лікувати безпліддя.

Як бальнеологічний курорт Занька позиціонувалась і в путівнику за 1939 р. У дерев`яних будинках могло розміститись 34 особи. Вартість повного пансіону коливалась від 3,5 до 4,5 пенге.

Занька була популярним екскурсійним об`єктом, місцем проведення молодіжних таборів, у т. ч. релігійних, вузловим пунктом пішохідних гірських маршрутів.

Проте це залишилось у минулому...

Листівки із gallery.hungaricana.hu

Туристика Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

17 січня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів