Фахівці: зимовий турсезон 2019/2020 на Закарпатті зірваний. Які причини?

Фахівці: зимовий турсезон 2019/2020 на Закарпатті зірваний. Які причини?
Зірваний сезон - закарпатські фахівці розповіли УНІАН про результати зимового турсезону на Закарпатті.

 

Президент Закарпатської туристичної організації Федір Шандор розповів УНІАН, що, за даними «Букінгу» та інших реєстраційних сайтів, високий сезон на Закарпатті був заповнений заледве на третину:

«Це приблизні підрахунки, але вже зараз вони дозволяють говорити про те, що на новий рік «круті» закарпатські заклади були заповнені відсотків на 30. У порівнянні з минулим роком спад - відсотків на 60-70».

Відомий туризмознавець називає три глобальні і три регіональні причини такої ситуації. «Якщо говорити про глобальні, то перша й найсуттєвіша – безвіз. Тобто, українці справді почали користуватися безвізом, вони масово виїжджають за кордон, адже часто сервіс і ціни в Європі більш прийнятні, ніж в Україні. Друга причина – прихід в Україну лоукостів: якщо планувати відпочинок заздалегідь, то полетіти в Австрію чи Італію покататися на лижах можна за кілька десятків євро, і це буде не дорожче, ніж дістатися з Києва на Драгобрат. А якщо в комплексі рахувати відпочинок, приміром, на Буковелі, то нема чого порівнювати – Європа дешевша. Третя причина – здешевлення євро до гривні: завдяки зміцненню української валюти, ціни за кордоном не так кусаються, як раніше», - розповідає Шандор.

Що ж до локальних проблем, то вони теж вагомі. «Перша в цьому контексті – кліматичні зміни в Карпатах, вони призводять до того, що зими стають теплішими, малосніжними, і прогнози на найближче майбутнє невтішні, – розповідає туризмознавець. – До речі, в Альпах і Татрах теж проблеми зі снігом, але там є снігові машини, і це певною мірою рятує ситуацію. На жаль, на Закарпатті подібного обладнання мало, багато власників турбаз, витягів навіть не подумали взяти машини і підсніжити схили, хоча це би суттєво врятувало ситуацію! Ба більше, снігові пушки - вимога часу, бо навіть коли є сніг, то його треба підсипати, засипати бруд тощо».

Друга локальна причина спаду туристичного потоку взимку в Карпати – відсутність пропозицій на ринку. «На жаль, з року в рік практично нічого не міняється на закарпатському ринку, у переважній більшості все одне й те ж саме. Хоча б раз на п’ять років треба щось змінювати, та де там! У нас люди в туристичному бізнесі думають, що туристи все одно приїдуть, бо нема куди їм подітися, то навіщо щось вигадувати, створювати, будувати, продумувати сервіс…. Насправді, є куди подітися, і ринок це показує», - говорить Шандор.

Третя причина, яка заважає розвитку внутрішнього туризму, – постійне втручання держорганів у приватний бізнес. «На жаль, ми спостерігаємо викидання державних коштів на непотрібні речі замість тих, які би справді привели туриста. Або ж замість того, щоб сприяти розбудові інфраструктури, доріг, думають над тим, як за півтора кілометра від курортної зони побудувати сміттєпереробний завод…», - бідкається експерт.

Детальніше читайте на УНІАН

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 січня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів