В Закарпатті – понад 71 тис. суб’єктів підприємництва

В Закарпатті – понад 71 тис. суб’єктів підприємництва
На початок січня 2020 року в органах ДПС у Закарпатській області перебувало на обліку 71 733 основних платників податків. Значна частина з них приватні підприємці – 47 406 осіб. Трохи менше перебувало на обліку юридичних осіб, – це 24 327 суб’єктів господарювання.

 

Лише у грудні 2019 року взято на облік 435 платників податків, з яких 337 фізичних та 98 юридичних осіб.

Зауважимо, що зросла кількість платників єдиного соціального внеску. Так, на кінець 2019 року в органах ДПС області на обліку перебувало 111 716 платників цього платежу, з них 25 445 юридичних та 86 271 фізичних осіб. До того ж кількість останніх зросла на 5 568 платників порівняно з 2018 роком.

Фахівці органів ДПС у Закарпатській області нагадують, як правильно зареєструвати ФОП.

Фізична особа – підприємець за загальним правилом реєструється за своїм зареєстрованим місцем проживання (прописки). Для цього потрібно звернутися до державного реєстратора за місцем проживання у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) з паспортом та ідентифікаційним кодом, надати копії цих документів.

У держреєстратора необхідно заповнити реєстраційну картку та обрати вид діяльності за КВЕД. Подати документи держреєстратору також можна спецлистом, або через представника (оформивши на нього попередньо нотаріально посвідчену довіреність). Після подання заяви реєстратор вносить відомості у Єдиний державний реєстр підприємств, установ та організацій (ЄДРПОУ) та автоматично повідомляє про реєстрацію органи ДПС, статистику та Пенсійний фонд. Зареєстрований підприємець автоматично буде перебувати на загальній системі оподаткування.

Разом із реєстрацією, або протягом 10-ти днів після реєстрації можна подати заяву про реєстрацію платником спрощеної системи оподаткування, а також завести книгу обліку доходів.

Варто взяти до уваги, що початок здійснення підприємницької діяльності рахується з моменту внесення відомостей у державний реєстр. Податкові зобов’язання починають нараховуватися з дня внесення відомостей в реєстр про те, що ФОП здійснює підприємницьку діяльність.

Далі необхідно особисто подати наступні документи до податкової інспекції за місцем проживання:

- копію паспорта та реєстраційного номеру облікової картки платника податків з ДРФО (ідентифікаційного коду);

- заяву щодо застосування єдиного податку;

- отриману виписку з єдиного державного реєстру;

- книгу обліку доходів;

- заяву на ім’я начальника податкової інспекції або за Ф. 5-ОПП.

Подання податкової звітності та сплата податків також здійснюється за місцем податкової реєстрації. Підприємницьку діяльність можна провадити не за місцем податкової реєстрації, місце здійснення вказується при заповненні реєстраційної картки.

Крім того, потрібно визначитися із системою оподаткування, на котрій буде перебувати підприємець – спрощеній або загальній.

Обравши спрощену систему оподаткування, можна обрати 4 групи оподаткування. Перша, друга, третя групи можуть бути обрані будь-яким ФОП. Четверта група оподаткування передбачена лише для сільськогосподарських підприємств.

Щодо ставок податку, то Податковий кодекс України у 2020 році визначає наступні:

- для першої групи оподаткування встановлена ставка у межах до 10% від прожиткового мінімуму;

- для другої групи оподаткування ставка встановлена у межах до 20% від мінімальної заробітної плати;

- третя група – єдина група, котра може працювати з юридичними особами. Для цієї групи встановлена ставка у розмірі 3%, якщо Ви будете платником ПДВ, та у розмірі 5%, якщо Ви не будете платником ПДВ.

Звітним періодом для першої, другої та четвертої груп платників єдиного податку є календарний рік. Для третьої групи спрощеної системи – квартал.

Подання податкової звітності та сплата податків також здійснюється за місцем податкової реєстрації. Підприємницьку діяльність можна провадити не за місцем податкової реєстрації, місце здійснення вказується при заповненні реєстраційної картки.

Відділ комунікацій

ГУ ДПС у Закарпатській області

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

31 січня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів