Станіслав Кравчук: Після бронзи на юнацькій Олімпіаді – торуватимемо шлях до Пекіна

Станіслав Кравчук: Після бронзи на юнацькій Олімпіаді – торуватимемо шлях до Пекіна
Нещодавно вихованець закарпатського тренера Станіслава Кравчука Орест Коваленко став бронзовим призером ІІІ-х зимових юнацьких олімпійських ігор, які пройшли в Швейцарії з фрістайлу в дисципліні біг-ейр. Тож про успіх спортсмена та розвиток нових для країни фристайлівських дисциплін цікавився у наставника призера С.Кравчука.

 

- Станіславе, що скажеш про особливості змагань в швейцарській Лозанні. Як зумів твій підопічний вибороти бронзову нагороду на юнацькій Олімпіаді?

- Для нас це вагомий здобуток. Ще під час кваліфікаційних змагань Орест сильно пошкодив ногу під час стрибка на одному з трамплінів, під час якого навіть тріснув лижний черевик. Тож навіть стояло питання чи зможе вийти вийти на фінальний заїзд Орест, адже п’ята сильно розпухла та й сам спортсмен хвилювався. Але все ж зумів його переконати, тамуючи біль,спробувати й поборотися. Над ним добре попрацював лікар, ледве взули на його розпухнуту ногу черевик і він зміг вийти на фінальний старт. Як бачите, недарма, і Орест став володарем олімпійської бронзи.

- Орест змагався ще в одній дисципліні фрістайлу – слоупстайлі, де посів дев’яту сходинку. Цікаво, в цій дисципліні більша конкуренція, чи в нашого спортсмена щось не вийшло?

- Дев’ята сходинка в слоупстайлі – це великий успіх для Ореста. Так, окрім того, тут і конкуренція гостріша,значно більше учасників. Та й в останній спробі Орест не зовсім вдало виконав свою програму, а якби вийшло краще, то міг би цілком розраховувати принаймні на шосту сходинку.

- Знаю, що до такого рівня вивели спортсмена практично за півтори роки. Як вдалося за такий час підготувати призера юнацької олімпіади в нових видах фристайлу для України?

- Насамперед завдяки бажанню самого Ореста, який дуже талановитий, старається, виконує те, що від нього вимагають. Добре, що провели планомірну підготовку, брали участь у різних міжнародних змаганнях (кубках Світу та Європи),свідомо націлювалися на Юнацьку Олімпіаду як головні змагання, тож результат себе виправдав.

- Після цього успіху в Лозанні, можна сподіватися, що побачимо Ореста в 2022 році в Пекіні на Зимовій Олімпіаді?

- Так, звісно, будемо здобувати відповідні рейтингові бали на етапах кубків Світу та Європи. Правда, найближчі кілька кубків Європи та світу йому доведеться пропустити через травму, але після відновлення, будемо активно працювати над тим, щоб вибороти ліцензію до Пекіна.

- Конкуренція в складі збірної України у цих дисциплінах фристайла для Ореста присутня?

- Так, є кілька хлопців, які «тягнуться» до нього й інколи навіть конкурують із ним. Думаю, що саме з цими спортсменами в кінці лютого поїдемо на кубки Європи та Світу. Щоб і інші набирали рейтингові бали, підтягували свій рівень і також боролися за ліцензію на Зимові Олімпійські Ігри.

- Цікаво, в Україні є відповідна інфраструктура, де можна проводити тренувальні збори з цих дисциплін фристайлу?

- Так, лише на Буковелі є траса зі слоупстайлу та біг-ейру. Але проблема в тому, що вона діє лише місяць-півтора – з лютого десь до першої декади березня, тож можемо тренуватися там невеликий відрізок часу. Саме тепер там і займаємося.

- У попередніх інтерв’ю ти зазначав, що в перспективі можливо буде збудована траса для цих дисциплін фристайлу на Закарпатті. Є якісь певні зрушення в цьому напрямку?

 

- Це питання актуальне й досі. Днями мали зустріч із цього приводу з заступником голови Закарпатської облдержадміністрації Ігорем Шинкарюком, думаю, що це питання крок-за-кроком будемо втілювати в життя. Думаю, що за допомогою місцевою влади нам вдасться закупити аір-беки (спеціальні надувні платформи на які приземляються під час тренувальних стрибків в біг-ейрі). До слова, на початку березня спільно з обласною федерацією лижних видів спорту та управлінням молоді та спорту закарпатської ОДА ми запланували провести відкритий кубок Закарпатської області з біг-ейру на гірськолижній базі «Пилипець», щоб популяризувати цю видовищну й захоплюючу дисципліну фристайлу. Гадаю, що погода нас не підведе і сніговий покрив буде таким як треба.

Розмову записав Роман СЕНИШИН

 

03 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів