Питання розвитку транскордонного співробітництва обговорили на представницькому круглому столі в УжНУ

Питання розвитку транскордонного співробітництва обговорили на представницькому круглому столі в УжНУ
Сьогодні, 10 лютого, в Ужгороді розпочав роботу науково-практичний круглий стіл «Розвиток транскордонного співробітництва України в умовах євроінтеграції: стан, виклики, перспективи», який відкрив програму спільних міжнародних заходів з питань розвитку транскордонного співробітництва.

 

Відкрив круглий стіл модератор заходу,  декан юридичного факультету ДВНЗ «УжНУ», доктор юридичних наук, професор Ярослав Лазур, який наголосив, що проблематика даного круглого столу активно досліджується в Ужгородському національному університеті і є надзвичайно актуальною для подальших перспектив нашого регіону. Ярослав Володимирович привітав поважних учасників заходу, який організовано Інститутом економіко-правових досліджень Національної академії наук України, Юридичний факультетом ДВНЗ «УжНУ», Центром підвищення кваліфікації публічних службовців на базі  юридичного факультету ДВНЗ «УжНУ», Центральноєвропейською службою сприяння транскордонним ініціативам (CESCI, Угорщина), Європейським об'єднанням територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (ЄОТС ТИСА), за участі та сприяння Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні». 

Проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків ДВНЗ «УжНУ», доктор політичних наук, доцент Мирослава Лендьел запевнила, що керівництво університету всіляко підтримує юридичний факультет у подібних проектах, в яких задіяні такі поважні інституції: «Зараз ми потребуємо на кордонах України та Європейського Союзу фахівців, які б аналізували потенціал співпраці між країнами із прагматичної та раціональної точки зору. Тим паче, що транскордонне співробітництво у нашому регіоні сягає 80-х років ХХ століття. Пройшло багато років і сьогодні ми можемо визначити, які форми транскордонного співробітництва є ефективними, оптимальними, такими, що приносять користь народам по обидва боки кордону. Я дуже рада, що тут присутні багато юристів і абсолютно підтримую ідею, що юридична складова має бути первинною при аналізі транскордонного співробітництва. Незважаючи на те, що в попередні роки в Україні було прийнято багато законів, які спростили можливості для транскордонного співробітництва, ми розуміємо, що є ще чималонормативних актів, які потребують гармонізації із законодавством ЄС. І, гадаю, за результатами сьогоднішнього круглого столу  такі рекомендації будуть надані нашим законодавцям», - сказала Мирослава Олександрівна. 

Від імені владних інституцій, учасників круглого столу привітав голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс. «Цей захід є надзвичайно важливим, адже транскордонне співробітництво є одним із найважливіших та пріоритетних напрямків у стратегії розвитку нашої області, яка була затверджена на останньому засіданні обласної ради. І дуже слушно, що цей кругли стіл проходить під патронатом юридичного факультету УжНУ, адже ми мусимо пам’ятати, що транскордонне співробітництво – це не лише залучення європейських грантів. Ми мусимо враховувати ще цілий ряд аспектів таких як безпека, природоохоронна та митна сфери і чимало інших питань. Це широкий діапазон, в якому надзвичайно важливою є юридична складова і я дуже радий, що потужний експертний потенціал для вирішення цих проблем в нашій області сформований», - заявив голова обласної ради. 

«У сучасному світі без кордонів та задля ефективного розвитку територій, транскордонне співробітництво, різні його форми, особливо інноваційні, є надзвичайно важливими, - зазначив у вітальному слові менеджер програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» Андрій Гук.  – Саме тому Рада Європи створила правові передумови для функціонування єврорегіонів, має одним із свої пріоритетів підтримку транскордонного співробітництва і підтримала проведення цього заходу. Сподіваємося, що обговорення, яке відбудеться сьогодні між практиками, науковцями, фахівцями не лише з України, але й країн-сусідів, сприятимуть виробленню конкретних подальших планів розвитку транскордонного співробітництва як тут, на Закарпатті, так і в країні загалом». 

Програма заходів з питань розвитку транскордонного співробітництва продовжиться завтра, 11 лютого, навчальною сесією для слухачів Центру підвищення кваліфікації публічних службовців на базі юридичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет» на тему: «Правові рамки та європейські інструменти транскордонного співробітництва».

Андрій Ганусич

uzhnu.edu.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

11 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів