Цікаво знати: особливості збору березового соку

Цікаво знати: особливості збору березового соку
З настанням весни сік у березі починає свій рух стовбуром. Сік саме цього дерева є знайомим з дитинства багатьом людям. Напій містить поживні речовини і дуже корисний для здоров'я людини. Натуральний напій не має солодкого смаку, до якого ми звикли, але можна додати цукор або залишити його на кілька днів бродити.

 

Як вибрати найкращий час

У кожному регіоні різний термін збору березового соку. У південній частині країни це середина березня — перші числа квітня, а у північній на прогулянку до гаю за напоєм слід вирушати не раніше квітня, а закінчується сезон у травні. Найчастіше збір починається у першому місяці весни, а визначити найкращий час для цього допоможуть бруньки. Навіть якщо невеликий шар снігу ще лежить у лісі, але березові бруньки вже набрякли — можна збиратися за напоєм. Кращим часом для збору корисного соку вважається післяобідній період, а точніше з 12:00 до 18:00. І ось, прийшовши до лісу у найкращий час, виберіть березову галявину, куди краще потрапляє весняне тепло, саме дерева, прогріті променями сонця, першими дають напій.

А для того щоб перевірити, чи є сік у дереві, необхідно зробити маленький прокол у корі. Для цього можна використовувати голку або шило. У жодному разі не можна робити глибокий розріз, інакше дерево може постраждати. Якщо незабаром з проколу з'явиться крапля, то це означає, що береза готова до збору.

Як зібрати сік, щоб не пошкодити дерево

Щоб похід до лісу не минув даремно, дотримуйтесь порад щодо вибору берези. Ось деякі з тих, що допоможуть правильно визначити потрібну березу:

  1. На рівні грудей дорослої людини стовбур берези має бути не меншим за 25-30 сантиметрів у діаметрі. Від цього значення залежить кількість отворів, які можна робити у цьому дереві. Якщо обхват стовбура 25-30 сантиметрів (але чітко — не менше цих значень), то дозволено робити лише один отвір, якщо 30-40 сантиметрів — два-три отвори, від 40 сантиметрів дозволяється чотири і т. д. Для безпечного збору напою важливо робити отвори на відстані від 20 сантиметрів один від одного, щоб не пошкодити дерево.
  2. Для збору соку забороняється використовувати молоді дерева, а також хворі. Береза повинна бути дорослою, мати велику кореневу систему. Пошкоджені стовбури забороняється проколювати, інакше дерево ризикує постраждати.
  3. Отвір краще робити з південного боку.
  4. Не можна використовувати для збору берізку, яка стоїть самотньо.

Основні правила збору

Варто дотримуватися й техніки збору соку:

  1. Знаходите відповідну берізку і перевіряєте наявність соку у стовбурі.
  2. Місце для отвору має розташовуватися вище за 40-50 сантиметрів від коріння.
  3. Якщо вибране вами дерево має товсту кору, дуже добре буде мати ніж під рукою. Зріжте з кори квадратик приблизно 2х2 см, але намагайтеся не зачіпати молодий шар.
  4. Ручним свердликом або, наприклад, шуруповертом робіть отвір у центрі квадрата. Отвір необхідно робити до м'якого внутрішнього шару кори, його зазвичай називають мезгою, а він розташовується прямо над оболонню. Сам отвір має бути зроблений під таким кутом, щоб носик кілочка, який ви встромлятимете в отвір, нахилився вниз. Далі, вбиваєте кілочок. Щойно потече березовий сік, під носик підставте заздалегідь приготовану банку або пляшку.
  5. Ємність прикріплюємо до стовбура мотузкою або у будь-який інший спосіб. Пляшку також варто замаскувати, щоб ваші зусилля не минули задарма, і людина, що проходитиме повз неї, не заволоділа вашим напоєм.
  6. Коли банка наповниться, необхідно допомогти берізці загоїти рану. Після такого процесу на дереві залишається мінімум один отвір. Щоб дерево могло радувати вас соком і наступного року, радимо витягнути усі пристосування із зробленого вами отвору, а у нього покласти щільно утрамбований мох. Можна скористатися воском або просто закрити отвір мотузяною палицею. Пам'ятайте, що не можна збирати з дерева весь сік — воно загине. Краще обійдіть декілька дерев, збираючи з кожного приблизно близько літра напою.

Для збирання соку використовують не лише скляні банки. Під час цієї справи помічені крапельниці, пакети і пластикова тара. Остання отримала особливе поширення через просте поводження з нею. З плюсів можна відзначити майже повну відсутність ваги, спрощене транспортування та цілісність упаковки — таку ємність не страшно упустити.

Ukr.Media

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

16 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів