Для туристів лісівники Міжгірщини облаштували новенькі місця рекреації

Для туристів лісівники Міжгірщини облаштували новенькі місця рекреації
Карпатські вулкани перестали вивергатися вже кілька мільйонів років тому і перетворилися в гірські хребти і окремі гори. Але ще й зараз можна спостерігати деякі прояви пізньої стадії вулканізму: грязьові вулкани і водяні гейзери. Гейзер - це джерело, яке періодично викидає високо в повітря струмені води і пари. Найвідоміші гейзери знаходяться в Ісландії, на Камчатці, в парку Йеллоустон. Є свій гейзер і в Україні, в глибинці закарпатських лісів.

 

Так у Міжгірському районі, серед мальвничого карпатського лісу розкинулось село Вучкове. Розташоване воно в долині річки Ріки, за 15 км від районного центру Міжгір'я, яке свого часу носило назву Волове. Відоме Вучкове, зокрема, пам'ятником бджолі, найдовшим у Міжгірському районі мостом та – єдиним в Україні – гейзером. Розташований він в урочищі "Петровець" на березі гірського потоку. Вода в ньому солона і з вмістом заліза, що видно по червоно-помаранчевому забарвленні каміння довкола.

За словами лісівників та місцевих жителів, природна пам'ятка є унікальною для України, адже це єдиний природний гейзер. Вода з нього вивержується з певною періодичністю, майже кожні 2 години (залежить від різних обставин та пори року), вибиває воду на висоту 4-6 метри, тривалість близько 10 хвилин. Вода гейзеру має лікувальний ефект, для різноманітних захворювань кишково-шлункового тракту. Раніше, сюди приходили навіть олені, попити води та полікуватись, адже вода наповнена корисними мінералами.

Оскільки джерело дуже популярне серед турстів, його лісівники посійно розбудовують і облаштовують. Так навесні лісівники Міжгірського та Верхньогірського держлісгоспів зробили озеро та запустили мальків форелі в нього, а восени з'явилися нові місця для відпочиваючих.

Так джерело точно збережеться і буде доглянутим, а туристи зможуть перепочити після дороги й почекати унікальне природне явище, коли вода гейзера б'є прямісінько з-під земної кори.

Пресслужба Закарпатського ОУЛМГ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

18 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів