Ужгород не втрачає так стрімко населення, як багато інших українських міст, - експерт

Ужгород не втрачає так стрімко населення, як багато інших українських міст, - експерт
Про це сьогодні розповів експерт із місцевого розвитку, представник Інституту політичної освіти, ужгородець Олександр Солонтай, під час форуму активних громадян в обласному центрі Закарпаття.

 

На відкритті Ужгородський міський голова Богдан Андріїв привітав учасників, відзначив, що присутні багато молодих людей, подякував експертам, які підготували ґрунтовні дослідження, діляться досвідом і для цього приїхали в обласний центр Закарпаття.

«Якщо доносити конструктивну і об’єктивну інформацію до влади, – сказав Богдан Євстафійович, – то в міру можливостей приймаємо рішення, програми і готові втілювати в життя ідеї, які можна реалізувати в Ужгороді, а можливо, надалі й у інших містах. Будемо працювати, щоб рівень довіри, розуміння роботи міської влади, прозорості зростав, сприймаємо і робимо висновки з рейтингів, досліджень, аналітичних даних, конструктивної критики».

Експерт із місцевого розвитку, представник Інституту політичної освіти, ужгородець Олександр Солонтай відзначив, що наше місто, серед іншого, унікальне зараз тим, що не втрачає так стрімко кількість населення, як багато інших українських міст, тут ведеться активне житлове будівництво і саме місцевий економічний розвиток має всі шанси бути для всіх мешканців, політиків, бізнесу об’єднавчим фактором. Він нагадав, що з початком бюджетної децентралізації Ужгород отримав значний фінансовий ресурс, але вже за рік почало і продовжує зростати навантаження зобов’язань на місто, тому коштів на розвиток, ремонти, реконструкції стає все менше.

Очевидно, оскільки плануються законодавчі зміни, наступного року місто вже не отримуватиме доходів від пайової участі і акциз із пального. Тому надалі дуже важливим буде розширення повноважень на місцях. Також експерт відзначив, що буквально донедавна на державному рівні обласним центрам була заблокована можливість створювати об’єднані територіальні громади, тому місцевій владі потрібно вносити свої пропозиції до проєктів, які вже є у Верховній Раді щодо вдосконалення механізмів співпраці з іншими адміністративними одиницями.

Виконавчий директор і консультант з юридичних питань Офісу реформ Закарпатського РВ АМУ Олег Лукша зауважив, що один зі стратегічних напрямків розвитку Ужгорода – створення агломерації з суміжними сільськими територіями, така робота триває і, як наголосив міський голова Богдан Андріїв, уже є її позитивні приклади з Баранинською ОТГ, Холмоком тощо.

Голова правління Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Собатюк розповіла про важливість об’єднуватися для вирішення проблем мешканців багатоповерхівок, форми управління для співвласників житла, моделі організації договірних відносин, навела практичні приклади залучення коштів, зокрема на енергоефективнісь. Відзначалося, що Ужгород – серед лідерів за кількістю створених ОСББ.

Депутатка міськради міста Первомайськ на Миколаївщині Наталія Саблін покроково розповіла про те, як мешканцям міста долучитися до бюджетних процесів, розподілу коштів. Для цього потрібно: цікавитися, які вже діють законодавчі механізми; писати колективні звернення; створювати електронні петиції; проводити зустрічі з міськими депутатами; приходити на прийом до міського голови; розповідати про проблему у ЗМІ і соцмережах; створювати органи самоорганізації населення; залучатися підтримкою депутатської бюджетної комісії; проводити загальні збори громадян; звертатися до депутатів обласної ради та парламенту. Також пані Наталія надала перелік електронних ресурсів, де брати інформацію про бюджет, розподіл коштів.

Крім активних обговорень під час панельних дискусій, експерт Віталій Шарлай презентував результати опитування жителів Ужгорода, яке проводив Міжнародний Республіканський Інститут.

Також у рамках Форуму – презентація та обговорення 4 проєктів випускників Академії громадянина, які пропонують реалізувати в Ужгороді. Зокрема: «Чиста та якісна вода – це основа здоров’я мешканців Ужгорода», «Стратегія заміщення використання пластикових виробів на користь екологічно безпечних виробів із біоматеріалів», «Створення велоінфраструктури в Ужгороді», «УПС: Ужгород проти сміття». Учасники Форуму голосуванням мали можливість підтримати проєкти. Форум активних громадян організували Міжнародний Республіканський Інститут (МРІ) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Ужгород – третє в Україні місто, де провели такий захід.

 Джерело: пресслужба Ужгородської міської ради

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

20 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів