На Виноградівщині розпочалася операція «Первоцвіт-2020»

На Виноградівщині розпочалася операція «Первоцвіт-2020»
Цьогоріч кліматичні обставини особливо сприятливі для раннього цвітіння червонокнижних рослин, серед яких - підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, шафран Гейфеля та еритроній собачий зуб (кандик). Розквіт цих тендітних коштовностей природи припадає на традиційні святкові дні, а там де свято, там і дарування квітів. Завдання лісівників, екологів, правоохоронців, усіх небайдужих людей уберегти від зривання та нищення квіти, яким загрожує зникнення. Адже наші діти і внуки мають право насолоджуватися красою так само, як і попередні покоління.

 

Щорічні заходи, виховна робота в школах, роз’яснювальна робота все-таки дає свій результат. Як засвідчив учасник минулорічних численних рейдів провідний інженер лісового господарства Владислав Білак, минулого року не було виявлено жодного факту браконьєрства. Мода рвати дикоростучі червонокнижні рослини поступово відходить у минуле.Тим не менше і цього року на захист і збереження квітів мобілізуються працівники різних установ. Директором ДП «Виноградівське лісове господарство» Василем Агієм підписано відповідний наказ про забезпечення заходів з охорони червонокнижних видів ранньовесняної флори на території державного лісового фонду підприємства:

Відповідно до вимог законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України», «Про природно-заповідний фонд України», згідно з листом Закарпатського ОУЛМГ № 02.2-35- 293 і листом Державної екоінспекції в Закарпатські області №870/06 та з метою збереження ранньоквітучих, реліктових рослин, занесених до Червоної книги України, постійно діючій рейдовій бригаді з охорони лісу та державного мисливського фонду забезпечити проведення рейдів територій державного лісового фонду із залученням працівників Державної екологічної інспекції, Нацполіції, місцевих органів виконавчої влади та громадськості для запобігання лісопорушень, а також виявлення і притягнення до відповідальності правопорушників. Лісовій охороні спільно з працівниками державної екологічної інспекції та правоохоронних органів забезпечити роботу щодо реалізації заходів з недопущення знищення ранньовесняних червонокнижних видів рослин, попередження неконтрольованого їх зривання у місцях найбільших популяцій та незаконного продажу.

Провідному інженеру з охорони та захисту лісу: забезпечити проведення широкої роз’яснювальної роботи серед населення та через засоби масової інформації щодо свідомого ставлення громадян до охорони та збереження ранньовесняних видів рослин, занесених до Червоної книги України та попередження правопорушень у цій сфері.  Щосереди інформувати відділ охорони, захисту лісу та внутрішнього аудиту Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства про результати проведеної роботи, а остаточну інформацію надати 23.05.2020 р. по закінченню операції «Первоцвіт-2020».

Пресслужба Закарпатського ОУЛМГ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

21 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів