В Ужгороді до Міжнародного дня рідної мови організували інтелектуально-творчу гру-естафету

В Ужгороді до Міжнародного дня рідної мови організували інтелектуально-творчу гру-естафету
"Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову". Ці слова великої Ліни Костенко стали, можна сказати, лейтмотивом інтелектуально-творчої гри-естафети «Я знаю рідну мову!». Її сьогодні, у Міжнародний день рідної мови, провело управління освіти Ужгородської міської ради у залі факультету інформаційних технологій УжНУ. Як зазначали організатори, прагнули  розкрити творчі здібності, сприяти спілкуванню учнів, батьків, учителів, вмінню працювати у команді та розвивати нестандартне мислення.

 

Від Ужгородської міської ради, депутатського корпусу усіх привітала секретар міської ради Андріана Сушко. "Поки живе мова, доти живе нація. Можливо, це занадто часто вживана фраза, але так є насправді. Управління освіти виступило з ініціативою проведення цього своєрідного брейн-рингу, звісно, ми її підтримали. Заходів такого формату у нас ще не проводили, адже сьогодні участь беруть вчителі, учні та батьки. Щиро бажаю всім успіхів!", – сказала Андріана Антонівна і відзначила, що міська рада підготувала приємні  подарунки учасникам та переможцям.

Начальниця управління освіти Наталія Мухомедьянова також привітала всіх, окремо подякувала керівництву УжНУ за підтримку – надання залу та онлайн-трансляцію гри. "Я щиро вірю в те, що наша нація живе і буде жити, бо ви є яскравим прикладом поціновувачів рідного слова, – звернулася Наталія Богданівна. – Це і вчителі, і батьки, і школярі. Учні ужгородських шкіл, до речі, є переможцями різного рівня олімпіад, конкурсів, ми дуже пишаємося ними".

За правилами, у грі в одній команді об’єдналися вчителі-новатори, які викладають різні предмети, учні 8-10 класів та батьки, діти яких навчаються у цьому закладі. Від усіх – по 5, тож кожна команда складалася з 15 учасників. Загалом змагалися 5 команд, які зареєструвалися та пройшли попередній відбір: Лінгвістичної гімназії імені Т.Г.Шевченка #lingvoзнавці, Ужгородської ЗОШ І-ІІІ ст. №15 "На хвилі слова", Ужгородської ЗОШ І-ІІІ ст. №12 "Мовомеми", Ужгородської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 "Вподобайка" та Ужгородської ЗОШ І-ІІІ ст. №20-ліцею "Лідер" "Гранослови".

Гра-естафета складалася із трьох етапів та фіналу. І етап – учительський, ІІ учнівський, ІІІ – для батьків. Учасники не могли користуватися ні гаджетами, ні іншими джерелами інформації, глядачам та групам підтримки заборонили підказувати.

Розпочали із презентації командами домашніх завдань, їх роздали напередодні. У першому етапі педагоги мали за допомогою табличок "правда" і "неправда" підтримати чи спростувати певне твердження, змагалися у словесній майстерності: потрібно було продовжити текст (вірш чи прозу), де кожне слово починалося з однакової літери. Було й завдання, пов'язане із Новою українською школою, що стосувалося не стільки перевірки знань, скільки логічного мислення.

На другому етапі учні отримали завдання, на які повинні були дати правильні письмові відповіді, також вгадували, хто або що зображені на плакаті. Батьки, які перебрали естафету від дітей, мали прочитати зашифровані речення і виконати завдання, одягнувши ляльок у відповідний національний одяг, представити це вбрання та розповісти про те, якій національності належить.

Поміж етапами змагань провели й різні пізнавальні ігри, крім учасників, долучали й глядацьку залу. Усі охочі декламували вірші, зокрема і власні, були й музичні вітання. Гра-естафета вийшла дуже емоційною, тішить, що емоції були виключно позитивні, задоволення отримали всі.

Команди на кожному етапі оцінювало журі, у складі якого були і педагоги, і учні. За результатами 5 місце посіла команда "Вподобайки" (школа №2), 4 місце у "Гранословів" (№20), третє здобули "Мовомеми" (№12), на другому – "На хвилі слова" (№15). Беззаперечним лідером стала команда #lingvoзнавці (Лінгвістична гімназія), яка перемогла з великим відривом. Учасники отримали подарунки від Ужгородської міської ради: нові українські правописи, словники. Переможець – Лінгвістична гімназія – літературознавчу енциклопедію, збірку творів Тараса Шевченка і телевізор. Управління освіти подарувало всім командам солодкі презенти, ведучій – збірку Ліни Костенко. Школи №№6 та 10 зробили для учасників обереги, закладки та значки.

 

22 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів