Закарпаття: В облраді лише 7 жінок, а в області – жодної жінки-мера

Закарпаття: В облраді лише 7 жінок, а в області – жодної жінки-мера
Жінки складають більше половини населення Закарпатської області – 51,9%, однак  обласній раді їх лише 7 із 64-х депутатів, тобто 11%.

 

За попереднього скликання обласної ради впродовж 2010-2015 років налічувалося 9 жінок, а у 2006-2010 роках їх, як і нині, було лише 7. Як бачимо, вже упродовж трьох скликань облради кількість жінок у ній стабільно мала.

У керівництві обласної ради наразі немає жодної жінки. Головою Закарпатської обласної ради є Михайло Рівіс. За час попередніх скликань облради її також очолювали чоловіки.

Крім цього, жодна депутатка не входить до складу комісії з питань бюджету; комісії з питань розвитку бізнесу, виробничої інфраструктури, банківської діяльності та інвестицій; комісії з питань охорони здоров’я; комісії з питань законності та порядку, майна та приватизації.

«Традиційно вважають, що комісія з питань бюджету є більш статусною і потребує більшої фаховості. От туди і входять два колишні голови обласної адміністрації, колишній міський голова міста Мукачева… Немає жінок і в комісії з законності і правопорядку, яка традиційно вважається «чоловічою сферою»», – пояснює депутатка Ірина Мацепура, яка входить до комісії з питань праці, зайнятості та соціального захисту населення.

Лише 2 із 9 постійних депутатських комісій очолюють жінки – комісію з питань екології та використання державних ресурсів та комісію з питань освіти, науки й культури.

Оксана Балога

Оксана Балога – лікарка за освітою, стала депутаткою обласної ради удруге. Обидва рази обиралася від партії «Єдиний центр». Жінка є членкинею депутатської комісії з питань праці, зайнятості та соціального захисту.

Оксана Біров

Оксана Біров також обрана від «Єдиного центру», має дві освіти, за першою – вчителька зарубіжної літератури, за другою – юристка. До обрання в облраду працювала на посаді заступниці Мукачівської районної державної адміністрації, також була депутаткою Мукачівської районної ради VI скликання. Очолює профільну комісію з питань екології та використання природних ресурсів.

Неля Дан

Неля Дан пройшла до облради від партії «Єдиний центр», має освіту медичної сестри та згідно з даними, які вказані у профайлі депутатки на сайті обласної ради, досі працює за спеціальністю. Депутатка входить до комісії з питань агропромислового комплексу, розвитку села, адміністративно-територіального та земельного устрою.

Наталія Костелеба-Веремчук

Наталія Костелеба-Веремчук пройшла до ради від партії Блок Петра Порошенка «Солідарність». До обрання депутаткою обласної ради жінка працювала вчителькою, секретарем Великоком’ятської сільської ради, а згодом була обрана сільською головою Великих Ком’ят (головувала з 2006-го по 2015 рік). Також депутатка працювала на посаді першої заступниці голови Виноградівської РДА. Входить до комісії з питань освіти, науки, культури.

Ірина Мацепура

Ірина Мацепура також обрана в обласну раду від БПП «Солідарність». До обрання депутаткою працювала бухгалтеркою та директоркою різних підприємств. Входить до комісії з питань праці, зайнятості та соціального захисту населення.

 Ільдіко Орос

Ще одна депутатка теперішнього скликання облради Ільдіко Орос була обрана від політсили «КМКС  «Партія угорців України».  Жінка працює в Закарпатському угорському інституті імені Ф. Ракоці ІІ. Спочатку вона обіймала посаду ректорки, згодом – президентки вишу. Згідно з інформацією на сайті обласної ради, Ільдіка Орос обиралася депутаткою обласної ради першого, другого, четвертого та шостого скликань. Наразі в обласній раді депутатка очолює комісію з питань освіти, науки, культури.

Інгрід Туріс

Інгрід Туріс – позафракційна депутатка. Жінка працювала завідувачкою кафедри іноземних мов Мукачівського державного університету. Входить до складу комісії з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації.

У складі обласної ради три жінки представляють партію «Єдиний центр», дві – БПП «Солідарність», одна депутатка представляє партію КМКС «Партія угорців України», ще одна депутатка є позафракційною. Партії «Опозиційний блок», ВО «Батьківщина» та «Відродження» не представляє в обласній раді жодна жінка.

Депутатка Ірина Мацепура розповіла, що не завжди була політично активною і поки не вирішила, чи балотуватиметься на місцевих виборах цьогоріч.

«Усі труднощі під час минулої виборчої кампанії були пов’язані із впізнаваністю у регіоні. Я не особливо веду публічну діяльність, більш зосереджена на виробництві – очолюю підприємство. Крім цього, хоч я і народилась в Великому Бичкові, але 30 років прожила у Львові і, крім бичківчан, виборці інших сіл мене не дуже ідентифікували як місцеву. У наших краях дуже важливо відповісти на питання – хто ти, чия? І лише після того, як на зборах люди казали – «вона наша, бичківська», – ситуація стабілізувалася», – розповідає депутатка Закарпатської обласної ради Ірина Мацепура.

Вона переконана, що жінки – активна і компетентна частина суспільства, однак депутатство – це не лише опрацювання сотень сторінок документів, які надходять з організаційного відділу, а й робота на окрузі, зустрічі, розв’язання місцевих проблем – а це потребує і часу, і ресурсів.

«Це  і особиста фінансова спроможність – люди звертаються до депутата по допомогу, і ти маєш, часто і за рахунок власних коштів, допомогти. Тобто жінки, які зможуть організувати свої знання, час і фінанси і при цьому будуть мати бажання балотуватися в обласну раду – спокійно можуть ступати на цю стезю», – додає Ірина Мацепура.

Депутатка облради від «Єдиного центру» Оксана Біров очолює комісію з питань екології та природних ресурсів, у складі якої вона єдина жінка. Депутатка зізнається, що їй пропонували стати членкинею бюджетної комісії, однак вона відмовилася, бо вирішила, що не має необхідних знань.

Оксана Біров каже, що рішення балотуватися у раду для неї не було раптовим, а сама виборча кампанія навіть перевершила очікування.

«Мене часто питають, для чого я займаюся політикою, а я відповідаю, що хтось має це робити. Щиро скажу, що пройти в обласну раду мені було нескладно. Я працювала у Мукачівській РДА заступницею голів райдержадміністрації з гуманітарних питань: соціальна політика, освіта, культура – все це мені близьке. Коли була заступницею, я ще балотувалася в районну раду, тому цього разу мені не було складно. Я йшла по округу, де мене багато хто знав, а я знала й добре розуміла всі проблеми цього округу», – розповідає Оксана Біров.

Вона має намір балотуватися і цього року.

«Я вважаю, що жінкам треба йти в політику і висловлювати свою позицію», – наголошує Біров.

«Представництво жінок у владі на Закарпатті – це щось випадкове»

Загалом на Закарпатті налічується 11 міст, із них 5 – міста обласного значення. У всіх містах області, включаючи й обласний центр – місто Ужгород, міськими головами обрано чоловіків. Колись міським головою Чопа була жінка, однак нині його теж очолює чоловік.

Якщо підсумувати, то у всіх міських радах 11 міст Закарпаття налічується 314 депутатів, із них лише 65 – жінки. Найбільше жінок у міських радах Мукачева, де працює 11 депутаток, Перечина та Виноградова (по 9 депутаток).

Найменше жінок ми нарахували у міських радах Сваляви (3 депутатки), Ужгорода (3 депутатки) та Хуста (2 депутатки). Відзначимо, у жодній із міських рад кількість жінок не перевищує кількість чоловіків, також у жодній із цих рад кількість чоловіків і жінок не є рівною.

Закарпатська область складається із 13 районів, відповідно – існує 13 районних державних адміністрацій. Лише 2 – Воловецьку та Перечинську РДА – очолюють жінки, усі інші 11 – чоловіки.

«Представництво жінок у владі на Закарпатті – це щось випадкове й зумовлене не принципами гендерної рівності, а радше побутовими обставинами та звичаями. До прикладу, жінки часто обіймають посади секретаря в міській чи сільській раді або пост керівника відділу освіти. За останні роки кількість жінок у владі дійсно зросла, але знову ж таки – більше за рахунок зменшення конкуренції з боку чоловіків, які шукають більш прибуткову роботу й частіше знаходять її в бізнесі або закордоном», – вважає політолог Дмитро Тужанський.

Ольга Беца, для 50%

 

26 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів